4. 02.

Smoothies – Leden 2019

Začátek roku se nese vždy v duchu hubnutí. Snaha o vyčištění organismu po vánočním přejídání potkala snad každého z nás. Proto nám proběhla hlavou myšlenka, proč nezkusit v kurzu vaření něco jiného, co tu ještě nebylo a mohlo by nám trochu pomoci v nastartování organismu. Lekce s názvem Smoothies byla strašně zajimavá, protože se věnovala i experimentům, co se chuti týká a ve zkoušení kombinací, které nejsou třeba úplně obvyklé.

Klienti postupně oloupali a na kousky pokrájeli suroviny a připravili si je do menších mističek. Následně byli seznámeni s přístrojem na přípravu smoothies, který si hapticky prohlédli.  Postupně si zkoušeli nápoj připravit. Vždy se jednalo o ovocný nebo zeleninový základ doplněný tekutinou (voda nebo kokosové mléko) a ke konci mohli přidat i dochucující nebo nějak zvláštní ingredienci (např. zázvor, semínka chia, česnek, med).

Nejprve jsme s klienty připravovali kombinace podle připravených receptů a poté jsme zkoušeli experimentovat s chutí jednotlivých surovin. Největší úspěch měly ty nápoje, které obsahovaly med nebo sladké ovoce.

 

Co je to smoothie??

Smoothie je mixovaný nápoj s hlavní složkou tvořenou syrovým ovocem, nebo zeleninou (či kombinace obojího) a s dalšími možnými složkami jako jsou voda, led, mléčné produkty (mléko nebo jogurt) a sladidly (zejména med).

 

Historie

Toto „ovocné pyré“ konzumovali lidé ve Středomoří již po několik staletí, avšak ve Spojených státech se stalo běžným pokrmem až ve 20. století – poté, co byla vynalezena lednička a mixér. Do doby než byl vynalezen mrazák, lidé připravovali smoothies pouze z plodů, které byly v onu roční dobu k dostání (banány, ananasy a jahody), až poté se začalo přidávat ovoce jako borůvky, maliny, brusinky a granátové jablko. Ve 30. až 50. letech 20. století získávalo smoothie více a více příznivců, nicméně konzumaci tohoto nápoje nejvíce ovlivnila 60. léta, kdy se lidé začínali více zajímat o zdravou stravu a makrobiotiku.  V této době toto „ovocné pyré“ získalo svůj název smoothie, což je v překladu podstatné jméno od „hladký“, „jemný“, „lahodný“, „příjemný“, „bez vláken“. Pojem smoothie se v minulosti používal pro mnohé produkty, jako pojmenování takovéhoto nápoje z celých plodů byl popularizován od 80. let. Postupem času rovněž vznikly různé obchodní řetězce specializované na prodej smoothies, jako první Smoothie King.

 

Příprava

K výrobě lze použít jeden či více druhů ovoce, je také možné připravit čistě zeleninový nápoj, nebo zkombinovat ovoce se zeleninou. Rovněž lze přidat mléko, či jogurt a připravit smoothie na způsob milkshake. Lze jej také přisladit cukrem, nebo zchladit kostkami ledu.

Smoothies jsou oblíbené u lidí trpících nesnášenlivostí mléčných výrobků a u raw veganů – vitariánů, kteří konzumují pouze ovoce, zeleninu a ostatní rostlinné potraviny, které jsou syrové a u přípravy nepřesáhly teploty 42 °C. Raw vegani si smoothies nejčastěji přislazují čerstvými datlemi a přidávají do nápoje různé exotické ovoce – ať už chia semínka, agávový sirup, acai berry nebo nepražené kakao.

Některé ovoce lze pouze odšťavnit odšťavňovačem, ale v podstatě na vše stačí obyčejný mixér. Na trhu je i speciální mixér, který se jmenuje Smoothie Maker, který je určen speciálně pro přípravu smoothie avšak se nijak zásadně neliší od běžných mixérů. Smoothie makery mají oproti běžným mixérům přizpůsobenou nádobu na mixování, která většinou slouží také k pití.

Jednalo se o následující suroviny: Mango, ananas, jablko, banán, hrozno, borůvky, pomeranč, okurka, mrkev, červená řepa, zázvor, špenát, kokosové mléko a chia semínka.

https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Smoothie&oldid=16770799


Autor:

Přidat komentář


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS