4. 03.

V úterý 1.3. přijal pozvání na besedu do střediska TyfloCentra v Břeclavi zástupce velitele Městské policie pan Mgr. Zdeněk Novák. Přišel nás seznámit s SOS hodinkami, které mají možnost si zapůjčit samostatně žijící senioři a handicapovaní obyvatelé Břeclavi.

Co to jsou SOS hodinky?  O SOS hodinkách by se dalo říct, že jsou vylepšenou podobou pagerů, které používají senioři v některých městech. V případě nouze, po zapnutí, vysílají nouzový signál od jejich uživatele strážníkům městské policie, kdy se jim v GPS zprávě zobrazí místo, kde se nachází. Umožňují spustit i hlasitý odposlech.

Jak je můžete získat? Pokud máte zájem o jejich zapůjčení, musíte vstoupit do projektu. Podmínkou je, že jste senior nebo handicapovaný a žijete sám. Při vstupu do projektu poskytujete data o svém zdravotním stavu, to proto, aby v případě nutnosti pomoci, byla tato pomoc co nejrychlejší a nejefektivnější.  Další součástí projektu je, bezplatná výměna zámku vchodových dveří. Strážníci mají tzv. generální klíč, kterým v případě nutnosti, otevřou byt uživatele SOS hodinek. Ale nemusíte se bát, že by se k vám někdo vloupal. Ostatní uživatelé SOS hodinek mají klíč jiný.

Jak se používají? Doporučuje se uživatelům mít hodinky stále na ruce. Při krizové situaci jejich uživatel zmáčkne nouzové tlačítko. Na pultu centrální ochrany se zobrazí, kde se uživatel nachází. Pokud je to na území Břeclavi vyjede k němu hlídka městské policie, která má možnost přes hlasitý odposlech zjistit, co se s uživatelem děje. Podle hoho se může spojit s dalšími složkami záchranného systému např. s hasiči nebo záchranáři.  U bytu hlídka použije generální klíč a nedojde tak k poškození majetku. Následně pak uživateli poskytne pomoc. Pokud uživatele odváží záchranáři, strážnici obydlí zajistí a podají zprávu osobě blízké.

Mají hodinky i nevýhody? Jednou z nevýhod je, že hodinky jsou docela velké. Někteří senioři mají také problémy s jejich nabíjením. To probíhá obdobně jako u mobilu, avšak konektor není kulatý, ale lichoběžníkový a někteří ho neumí správně zasunout. Zajímali jsme se o to, zda by bylo možné do hodinek umístit hlasový výstup. Přednášející to vzal jako námět na zlepšení jejich funkce a zjistí to.

Hodinky jsme měli možnost si vyzkoušet a osahat. Dále nás přednášející seznámil s nutností, dle zákona, používat reflexní prvky při pohybu na komunikacích.  V závěrečné diskusi padlo mnoho užitečných dotazů nejen k SOS hodinkám, dopravě, ale i k pravomocem a působnosti městské policie.


Autor:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS