17. 10.

Autor:

V úterý 11. října bylo v břeclavském TyfloCentru opravdu živo. Na návštěvu střediska a komentovanou prohlídku miniatur staveb  Lednicko- valtického areálu jsme pozvali také klienty z brněnského a znojemského pracoviště. V úvodu setkání jsme nejdříve poseděli ve středisku u kávy a čaje. Během setkání samozřejmě došlo na sdílení zážitků nejen z jednotlivých středisek, ale také ze společných akcí.

Po dobrém obědě jsme společně zamířili do Lichtenštejnského domu, kde nás očekával průvodce, pan Němec. Ten nás seznámil s historií rodu Lichtenštejnů. Představil nám jejich strategii nejen na poli politickém, ale také koncepcí lesního a vodního hospodářství, z jehož výnosů rod své panství zušlechťoval. Po informačně hutném výkladu jsme si ve skupinkách hapticky prohlédli zámek ve Valticích, Lednici, Břeclavi a většinu menších staveb v LVA. Škoda jen, že Minaret a Kolonáda na Reistně byly umístěny ve vitríně (vzhledem k svému technickému stavu). Během této prohlídky nám individuálně odpovídal na zvídavé dotazy průvodce.

A teď nám nezbývá než nazout toulavé boty a jít některé z památek na jaře navštívit. Doufám, že to bude opět společná akce všech středisek.

 

Fotogalerie

poslouchame-vyklad


26. 10.

Autor:

Jak lépe oslavit 15. výročí od založení naší společnosti, než tolik, mezi zrakově postiženými, vyhledávanou zážitkovou akcí na Masarykově okruhu?
Akce byla určena občanům z řad nevidomých a slabozrakých, kteří dosáhli věku 18 let a jedinou překážkou pro získání řidičského průkazu je jejich zrakové postižení. Akce se zúčastnilo více než pět desítek nevidomých a slabozrakých z celé republiky… Ve středu 7. 10. 2015 tedy zažila autobusová linka 52 velký nápor cestujících, kteří zamířili právě na Masarykův okruh do Žebětína.

Co bylo pro účastníky z řad zrakově postižených připraveno?

Po příchodu bylo nutné se zaregistrovat a vyzvednout si prozatímní průkaz řidiče. Dalším bodem byl „zácvik“, tedy nácvik základních dovedností – startování, řazení, zatáčení a zastavení vozidla. Pokud „studenti“ nácvik úspěšně zvládli, mohli absolvovat samotnou jízdu po Masarykově okruhu, kde nabyté vědomosti ihned zúročili.

Během čekání na zácvik či samotnou jízdu po okruhu nebyl čas zahálet. Na přilehlém parkovišti nabízeli svůj program zástupci Městské policie Brno, dopravní policie a hasičů. Bylo možné vyzkoušet si výstroj, zbraně, osahat si veškerou techniku, posadit se za volant hasičského auta, klást zvídavé otázky atp. Stejně tak bylo možné čekat na dráze a poslouchat ohlasy těch, kteří už jízdu absolvovali.

Speciálním překvapením pro letošní rok byla možnost svézt se po okruhu také na motorce a to buď sportovní nebo tzv. chopperovi. Poslední hodinu před ukončením akce to na okruhu pěkně burácelo.

Bez koho by to nešlo?

  • Autoškola Pelikán – která poskytla 5 výukových vozů, 5 instruktorů a celý den s námi spolupracovali bez nároku na odměnu
  • Autoškola Suchý – která poskytla jedno vozidlo s instruktorem a celý den s námi spolupracovali bez nároku na odměnu
  • Jiří Mičánek – který zapůjčil závodničku, motorku a sportovní kombinézu k haptické prohlídce
  • Restaurace Paddock, Pekárna Kulhánek a Drápal – zajištění občerstvení za sponzorskou cenu
  • Dobrovolníci firmy SAP – kteří doprovázeli zrakově postižené a dělali jim společnost po celý den
  • Michal Egi Eger – který nám celý den profesionálně zdokumentoval
  • V neposlední řadě akciová společnost Automotodrom Brno – která nám pronajala prostory a zapůjčila potřebné vybavení
  • Bez pracovníků naší společnosti, bez dobrovolníků a dalších osob ochotných pomoci…

Vám všem děkujeme! Bez vás by se akce takového rozsahu nepodařila zorganizovat!

Nejčastějším přáním účastníků byla možnost projet se po okruhu alespoň dvakrát a umožnit jízdu vidícím partnerům s klapkami na očích. Pokusíme se při dalším ročníku na tato přání pamatovat 🙂

 

Fotogalerie

web


4. 06.

Autor:

Kdo s námi 2.6. navštívil Telč, renesanční perlu mezi městy, bude s námi jistě souhlasit, že se jedná o jedno z nejkrásnějších měst a právem je zapsané mezi světové dědictví UNESCO. Telč nás přivítala krásným slunným počasím a pohádkovou atmosférou, která na nás dýchala z každé uličky, kamenných mostů či historických domů. Mezi největší chloubu města Telč bezesporu patří náměstí Zachariáše z Hradce, které po celém obvodu lemují historické měšťanské domy s barevnými štíty. Po prohlídce náměstí jsme navštívili Státní zámek Telč, který se nachází na samém konci náměstí. Telčský zámek patří mezi klenoty moravské renesanční architektury. Jeho přitažlivost je tím větší, že se zde díky citlivému přístupu majitelů k dědictví minulosti zachovaly ve velmi dobrém stavu původní interiéry. Na naší prohlídkové trase jsme díky vstřícnému průvodci měly možnost si veškeré exponáty osahat. Nejvíce nás zaujal Africký salonek, kde jsme si mohli prohlédnout různé trofeje exotických zvířat. Mohli jsme si tak osahat hlavu hrocha, zubra, lva, leoparda, antilopy či si vyzkoušet ostrost zubů krokodýla. Čím se však telčský zámek nejvíce pyšní, jsou kazetové stropy, které jsou zdobené malbou, dřevořezbami či trofejemi. Nachází se ve většině renesančních sálů. Ve Zlatém sále, který sloužil k pořádání bálů pro panstvo, jsou tyto kazetové stropy zdobené řezbami antických božstev a bájných hrdinů. Bohaté řezby telčských kazetových stropů jsou datovány rokem 1561.

Po prohlídce zámku a zámecké zahrady jsme ještě stihli navštívit místní vyhlášenou cukrárnu nacházející se za branami města. Tamní točenou zmrzlinu můžeme vřele doporučit.  Po závěrečné procházce kolem Štěpnického rybníka jsme zamířili zpátky do Znojma.


4. 06.

Autor:

Přípravy na léto ve Znojmě

S krásným počasím a blížícím se létem opět přemýšlíme, co zajímavého pro naše klienty vymyslet, kde jsme ještě nebyli a co bychom společně mohli zažít. Jak nejlépe to zjistit? Zeptáme se klientů. Na pravidelném společném posezení, které u nás probíhá každé dva měsíce, jsme si povídali o tom, co klienty zajímá a kam by se rádi podívali. Tentokrát padly návrhy na návštěvu Vídně a Muzea hudby, někteří s klientů by se rádi podívali do Luhačovic, další láká turistika a příroda Podyjí. Pustili jsme se do práce a tady je výsledek.

6. června se k nám můžete přidat na výlet do Vídně – města hudby. Čeká nás prohlídka historického centra věnovaná dějinám města i nejvýznamnějším památkám. Pak se vydáme na cestu do jedinečného muzea tónů a zvuků Haus der Musik (Dům hudby). Díky unikátní expozici tady můžeme pozorovat velké skladatele minulosti při komponování, potkat se s nejlepšími hudebníky současnosti a s počítačovou hudbou nahlédnout do hudební budoucnosti. V létě se můžete těšit na výlet do lázeňského města Luhačovice. Projdeme se po kolonádě, a podíváme se i do okolí lázní, půjdeme kolem Ottova pramene a určitě navštívíme i pramen Vincentky, který je nejproslulejším luhačovickým pramenem.

Nebojte se, nezapomeneme ani na turisty, s Martinem Škorpíkem z Národního parku Podyjí se tentokrát vydáme za faunou Podyjí, opět se můžete těšit na zasvěcený komentář a zajímavé zážitky.

Připravíme pro vás i další díl cyklu věnovaný dobrému jídlu Poznáváme světovou gastronomii, tentokrát se budeme věnovat Italské kuchyni, která je plná čerstvých surovin a jednoduchých receptů.

 


4. 06.

Autor:

Kdy: pátek 19.6. 2015 v 18:30

Kde: Městské divadlo Znojmo

Rádi bychom Vás pozvali na benefiční koncert, na němž vystoupí skupina Mário Bihári a přátelé. Výtěžek ze vstupného bude věnován znojemskému TyfloCentru na podporu jeho činnosti. Koncert si budou moci jeho účastníci prožít „potmě“, s klapkami na očích. Přijďte se i vy zaposlouchat do nevšedního hudebního vystoupení, při němž se Vám představí výjimečný romský umělec Mário Bihári. Od osmi let je nevidomý. Poté, co přišel o zrak, pověsil na hřebík atletiku, ve které vynikal a začal se věnovat hudbě. Jako fenomenálního akordeonisti a pianisty si ho jako první všimla Zuzana Navarová a objevila v něm také výjimečný skladatelský talent. Mário Bihári ztělesňuje spojení romského hudebního cítění s klasickou, folkovou i moderní elektronickou hudbou, popem a jazzem. Hudební projev Mária Biháriho je nezaměnitelný, originální a zasahuje široké spektrum posluchačů. Vstupné pro ZTP, ZTP/P 150 Kč, doprovod 250 Kč.

 

Fotogalerie

Bihárim

 

 



TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS