1. 09.

Autor:

Včera proběhlo v rámci Nácviku sebeobsluhy v kuchyni grilování v Lužáneckém parku. Klienti si vyzkoušeli nakládání masa do marinád a obsluhu elektrického grilu. Grilovali jsme vepřové kotlety s tymiánem, kuřecí špízy s pórkem, grilovanou cuketu a brambory plněné slaninou.  Grilování se vydařilo, všechny pokrmy byly snědeny. Pro inspiraci přikládám jeden z receptů.

Grilované kotlety s citrónovo-tymiánovou marinádou

Suroviny:

6 plátků vepřových kotlet bez kosti
strouhaná kůra z jednoho citrónu
šťáva z jednoho citrónu
olej
4 lžíce tymiánu
5 stroužků česneku
pepř, sůl

Postup:

Plátky kotlet rozložíme na rovnou podložku, naklepeme paličko una maso. Osolíme, opepříme. Ze zbylých přísad vymícháme marinádu. Naklepané plátky vložíme do marinády a maso několik hodin naložíme, nejlépe přes noc. Grilujeme 5 minut z každé strany.

 

Fotogalerie

P1100294


12. 05.

Autor:

V TyfloCentru Brno, o.p.s. proběhla v rámci Nácviku sebeobsluhy v kuchyni, příprava nepečených dortíků. Klienti si vyzkoušeli tvarohový dort s jahodami a banánovo-smetanový dort.

U nepečených dortů je výhoda, že jsou jednoduché a rychlé. Jediná nevýhoda je, že je potřeba, aby cca 12 hodin tuhly v lednici, takže nejlépe přes noc.  Hlavní nebezpečí je v tom, že chuťové buňky nám nedovolí čekat a dortíky zmizí, než řekneš MŇAM 🙂

Recept:

Banánovo-smetanový dort- nepečený

Ingredience:

800g zakysané smetany
3 ks banánu
2 lžíce holandského kakaa
1ks margot tyčinka velká
100g moučkový cukr
velké balení piškotů
Dozdobení:
kokos, šlehačka, granko

Postup:

Do zakysané smetany dobře vmícháme kakao a cukr, pak přidáme nastrouhanou tyčinku Margot a pokrájené banány. Dno dortové formy (25cm) vyskládáme piškoty, na ně naneseme část krému, kterou rozetřeme a na ni naskládáme další vrstvu piškotů, to opakujeme, dokud máme krém a piškoty. Pak dáme vychladit a proležet do lednice, nejlépe přes noc.
Vršek dortu můžeme posypat grankem, kokosem, hoblinkami z hořké čokolády. V receptu se uvádí i plátky banánů, ale my to nedoporučujeme, protože banán rychle zhnědne a okorá, pak to nevypadá hezky. Fantazii se meze nekladou 🙂

 

Fotogalerie

web


25. 04.

Autor:

V TyfloCentru Brno, o.p.s. proběhla v rámci Nácviku sebeobsluhy v kuchyni, příprava domácích pamlsků pro vodící psy.
Klienti si vyzkoušeli přípravu masových placiček, tuňákových kostiček a jablečných sušenek.

Každé psí plemeno se jinak stravuje a je důležité dbát na jeho správnou životosprávu.

Pro inspiraci přikládáme recept na vyzkoušení.

Tuňákové kostičky

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky mletých ovesných vloček,
  • plechovku tuňáka ve vlastní šťávě,
  • špetku prášku do pečiva,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1dcl vlažné vody

Postup:

Rozdrťte vločky na menší kousky a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Vypracované těsto vyválejte a nakrájejte na trojhránky, kostičky, co se vám líbí. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 30 minut.

 

Fotogalerie

web


12. 04.

Autor:

V TyfloCentru Brno, o.p.s. již druhým rokem proběhlo v rámci Nácviku sebeobsluhy v kuchyni, pečení Velikonočních dobrůtek.

Letos si klienti vyzkoušeli upéct tradiční mazanec s rozinkami a mandlemi, Velikonoční nádivku se špenátem a netradiční Jidášky, kteří se spíše podobali skořicovým šnekům z listového těsta.  U toho jsme si povídali o Velikonocích, a kdo jaké tradice dodržuje a jak obarvit vajíčka pomocí přírodních materiálů, např. kurkumou lze vajíčko obarvit na žluto.
Velikonoční pečení patří mezi oblíbené aktivity v kuchyni.

Fotogalerie

web


16. 01.

Autor:

Klienti TyfloCentra Brno chodí rádi do přírody. A protože jsou naši klienti zvídaví a chtějí se také něco o přírodě dozvědět, navázali jsme v druhé půlce roku 2016 spolupráci s Ing. Alenou Prýmkovou. Paní inženýrka Prýmková je lektorka a průvodkyně, která vystudovala lesní inženýrství na Mendelově univerzitě. Má bohaté zkušenosti a znalosti o přírodě, které dokáže předat zajímavě a hlavně srozumitelně i pro nás laiky.

Na první komentovanou procházku jsme vyrazili na konci srpna a tím jsme zahájili cyklus výletů a besed Proměny přírody v ročních obdobích. Cílem tohoto setkání bylo poznat přírodní památky v okolí Vranova u Brna z pohledu právě probíhajícího ročního období – léta. Během procházky jsme si povídali o tom, co se děje v přírodě, když sluneční žár spaluje vše, na co dopadne. Ušli jsme celkově 6 kilometrů a všech 10 účastníků si tuto komentovanou procházku velmi chválilo.

V půlce září proběhla druhá vycházka s podtitulem Putujeme babím létem. Dozvěděli jsme se, co je babí léto a jak v přírodě probíhá. Po cestě jsme potkali několik studánek a Ing. Prýmková nám přečetla pár veršů od básníků, kteří se věnovali tomuto kraji ve svém díle.

Téma podzimu v přírodě jsme probrali na zatím nejnáročnější procházce, a to během výšlapu na Velkou Babu v půlce října. Velká Baba je jeden z nejvyšších kopců přírodního parku Baba s výškou 446 m. n. m., nacházející se mezi Řečkovicemi a Ivanovicemi. Pro výšlap se rozhodl jeden zcela nevidomý klient a několik těžce zrakově postižených osob, které trápí i jiné než zrakové zdravotní problémy. Všichni ale za doprovodu svých průvodců vyšli zdárně na vrchol. Na důkaz našeho úspěchu jsme se všichni podepsali do vrcholové knihy, která byla uložena ve schránce u turistického ukazatele na vrcholu. Ten pocit překonání sebe sama za tu námahu stál.

Zatím poslední aktivitou s Ing. Prýmkovou byla přednáška Zima aneb ticho nad krajinou na konci listopadu. Povídali jsme si o tom, co se v přírodě děje, nebo naopak neděje v zimě. Poznávali jsme také po hmatu plody různých plodin a společně jsme vyhodnotili sluchové mapy, které jsme tvořili na minulých procházkách přírodou. Na počtu zúčastněných klientů (celkem 10 posluchačů) i množství kladených dotazů je vidět, že zájem o přírodu mezi našimi klienty je velký. I proto budeme v těchto procházkách a besedách pokračovat i v roce 2017.

Aktivity proběhly v rámci projektu Do přírody s bílou holí podpořeného Statutárním městem Brnem (dotace z Odboru životního prostředí Magistrátu města Brna).

Fotogalerie

01 Skupinová fotka po prvním výletě v okolí Vranova



TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS