30. 03.
Minulý týden před Velikonocemi se v TyfloCentru Brno konalo Velikonoční pečení v rámci kurzu vaření. Klienti si vyzkoušeli pečení Velikonočního beránka, Velikonoční perníčky a někteří i vyfukování vajec. Atmosféra byla velice příjemná, jelikož nás navštívila vzácná návštěva ze Španělska, slečna Debora, kamarádka naší klientky Pavlíny. Debora přijela do České Republiky, do Brna a k nám do TyfloCentra. Díky této příležitosti jsme s ní udělaly krátký rozhovor o tom, jak se jí u nás líbilo…
Z jakého města jste k nám přijela?
Debora: Z Madridu
Jak se Vám líbí v Brně?
Debora: Ten den co jsem tady, tak dobrý. Přiletěla jsem teprve včera. Jsou tady věci,které ve Španělsku nemají např. tramvaje. Na rozdíl od Madridu je tu hodně
zahrádek, pohybovali jsme se především po Řečkovicích, kde je celkem hodně zeleně.
Jak se dlouho zdržíte v Brně a pokolikáté jste v Česku?
Debora: Zdržím se tu 2 týdny a v Česku jsem poprvé.
Jaký máte pocit z českého TyfloCentra jako organizace pro nevidomé slabozraké, víte o ní něco? Jak jste se tu cítila?
Debora: O této organizaci nevím nic, jen to co mi říkala kamarádka Pavlína. My máme ve Španělsku jiné zákony ohledně kompenzačních pomůcek a vím, že tu
probíhá kurz vaření.
Jak se Vám líbil Velikonoční workshop?
Debora: Zdálo se mi to velice zajímavé, protože jsem poznala odlišnou kulturu. Hodně originální je sladký beránek, vyzkoušela jsem si tady věci, které jsem předtím nikdy v životě nedělala jako např. uhníst těsto, vyválet ho a potom z něj vykrajovat perníčky (kohoutek, ptáček, slepička). Hrozně se mi tu líbilo a byli tu na mě všichni hodní.
Jaké jsou ve Španělsku Velikonoční speciality?
Debora: Záleží na autonomní oblasti Španělska, v Madridu jsou „TORRIJAS“ což jsou krajíčky staršího chleba, namočené v mléce se skořicí, obalí se ve vajíčku,
osmaží se a pocukrují. Podávají se vychladlé.
Máte ve Španělsku možnost kurzu vaření?
Debora: Ano ve Španělsku jsou kurzy, já je nedělala, protože jsem slyšela, že kurz probíhá spíše s mikrovlnou troubou a to mě neláká. Co vím tak tam je kurz
cukrářství, ale mě naučili vařit na základní škole, ze zkušenosti jak bydlí sama. Pokud by byl ve Španělsku podobný kurz vaření jako zažila tady tak bych ho ráda
absolvovala.
Fotogalerie
Autor: Ivona Finstrlova