4. 02.
Vánoční pečení – Prosinec
V prosinci každoročně probíhá vánoční pečení ve cvičné kuchyňce. Pro dnešní rok se vybrali recepty – medovníkové koule, masarykovo cukroví a ořechové kostky se žloutkovou polevou. Recepty byly náročnější, ale vše jsme zvládli na jedničku!!! Jako bonus nabízíme recept na medovníkové koule.
Medovníkové koule
Ingredience:
Těsto: •500g mouky •2 vejce •2 čl jedlé sody •60g rozpuštěného másla •4 PL medu a 200g moučkového cukru, ořechy
Krém: •1 karamelové kondenzované mléka •1 máslo
Z těsta uděláte beztvaré placky a upečete na 180 stupňů asi 10 minut a necháte zchladnout. Mezitím si uděláte krém z 1 másla (trochu změklého) a 1 karamelového kondenzovaného mléka.
Zchladlé těsto rozdrtíte na jemné drobečky. Doporučuji placky nalámat a rozmixovat v mixéru, usnadní Vám to práci. Trochu drobečků si odložíte stranou na obalení kuliček.
Teď si v míse smícháme krém a a drobky z placek a vypracujeme z nich hmotu, kterou dáme na 2 hodiny odpočinout do lednice. To proto, aby se nám potom kuličky lépe tvarovaly.
Po dvou hodinách vyndáme těsto z lednice a už jen vytvarujeme kuličky, které obalujeme v drobečcích s ořechy.
Autor: Eva Hrubanová