4. 02.
V listopadu proběhla lekce v rámci kurzu vaření s názvem Kynuté těsto. Kynuté těsto se připravovalo dvěma způsoby. Jako první se do akce zapojila naše pekárna, která těsto vytvořila během 1, 5 hodiny. Po vsypání a vlití potřebných ingrediencí pekárna sama těsto uhněte a nechá vykynout, tedy skoro bez práce. Jako tvrdší oříšek, jen pro Bohem vyvolené, se jevilo zpracování těsta ručně. Do této činnosti jsme se s vervou s klienty pustili. Řádně těsto zpracovat není pro slabé ručičky, ale je potřeba zapojit i takové svaly, o kterých připravovatel těsta skoro ani neví. Ale pokud se kuchařka snaží, tak se povede, což byl i náš případ. Těsto jsme měli krásně zpracované a vykynuté. V přípravě koláčů a pletýnek nám nestálo nic v cestě. Zapletení pletýnek je činnost opět náročnější, ale naši klienti ji zvládli naprosto bravurně. Pletýnky byly nejen nádherné na pohled, ale i velice chutné. Koláčků jsme připravovali několik druhů, např. s tvarohem, s ořechy, se švestkami…
Vůně byla neskutečná a chuť úžasná!!!!
Autor: Eva Hrubanová