1. 11.

 

Turistické výlety jsou mezi znojemskými klienty vždycky vyhledávanou aktivitou. V okolí Znojma jsme toho společně prošli už spoustu a tak naše cesta tentokrát vedla až do Břeclavi na Pohansko. Ráno jsme vyrazili vlakem a před nádražím v Břeclavi už na nás čekala kolegyně Jiřka  Falková, která se pro tento den stala naší průvodkyní.

Část naší cesty vedl městem, ale brzy jsme se dostali do krásné přírody na naučnou stezku vedoucí Pohanskem. Pohansko je jedním z  nejrozsáhlejší raně středověké opevnění v Česku. Uvnitř opevnění byl kostel a pohřebiště, stávaly tam domky, chlévy, stodoly i sýpky. Dodnes zde probíhá archeologický výzkum a tu a tam se objeví nějaká prastará cennost.

Celá stezka na Pohansko je lemována informačními panely se záplavou zajímavých informací. Nově cestu zdobí i stromoví duchové, které vytvořili žáci místní základní školy se svou učitelkou. Cestou jsme si prohlédli model prastarého obydlí tzv. polozemnice, které bylo postaveno tak aby přesně kopírovalo bydlení našich předků. Pokračovali jsme dál, až do samotného zámečku Pohansko, který zde v 19. Století vybudovali Lichtenšteinové. V zámečku jsme navštívili výstavu věnovanou místní historii a objevům zdejších archeologických vykopávek.

Náš výlet byl tentokrát opravdu nabitý množstvím nových informací a podzimní příroda nám vlila novou sílu do žil. Děkujeme naší břeclavské průvodkyni a budeme se těšit příště na shledanou.


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS