30. 10.

Přímo v centru města Brna, v malebném parku Kraví hory, se nachází Hvězdárna a planetárium Brno. Je to centrum pro popularizaci nejrůznějších věd, především z oblasti neživé přírody. Na prvním místě je samozřejmě astronomie, ale také geologie, chemie, fyzika, matematika, geografie a mnoho dalších věd. Po celý rok zde nabízí řadu poutavých pořadů pro širokou veřejnost a to ve srozumitelné, zábavné a interaktivní podobě.

Také my jsme se s našimi klienty z Vyškova vypravili 20. října navštívit moderně zařízené prostory Hvězdárny a planetária Brno. Vybrali jsme si expozici „Příběh Sluneční soustavy“ a seznámili se tak s moderním pohledem na nejbližší okolí naší planety. Připraveny pro nás byly velkoplošné ilustrace, interaktivní exponáty, vzorky meteoritů i zkamenělin. Využili jsme jedinečnou příležitost sáhnout si na meteorit, nazývaný „Muonionalusta“, který je starý milion let. Putovali jsme prostorem i časem.
K dispozici nám také byla série mechanických exponátů, které jsme si mohli odzkoušet. Zjistili jsme tak, kolik váží například obyčejná krabice 1kg džusu na Měsíci, Marsu či na Slunci (tam by mimochodem vážila asi 20kg). Velmi zajímavé pro nás byly tzv. „vesmírné váhy“. Váha, která určí vaši hmotnost na Zemi, vám také ukáže, kolik byste vážili na různých místech naší Sluneční soustavy. Skvělá zábava! Vyzkoušeli jsme i model Foucaultova kyvadla, tj. vliv odstředivé síly na tvar kosmických těles a další exponáty.

Velké poděkování patří panu průvodci, který nás celou expozicí nejen provázel, ale především podrobně, zajímavě a poutavě komentoval.

Děkujeme také všem, kteří s námi prožili Příběh Sluneční soustavy, fascinujícího koutu vesmíru, který tvoří náš svět.

Těšíme se na další akce s vámi!

 

Fotogalerie

VLUU L110, M110  / Samsung L110, M110

VLUU L110, M110 / Samsung L110, M110


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS