29. 06.

Jednoho krásného odpoledne v úterý 7. 6. 2016 jsme se s našimi klienty vydali na znojemský hrad, kde probíhala výstava s názvem „České korunovační klenoty na dosah“. Po zaplacení vstupného jsme se mohli volně procházet výstavou. Mohli jsme si osahat dobový oděv, který se nosil za vlády Karla IV., meč, který podle pověsti plní lidem různé sny a přání, když jej pohladí. Kolegyně Eva Pexová nám přečetla všechny popisky, co na výstavě byly. Dozvěděli jsme se vše o životě Karla IV., o jeho narození, odloučení od matky, kolik měl manželek, dětí a další zajímavosti. V jednom ze sálů bylo video, na kterém bylo ukázáno, jak se vyrábí repliky korunovačních klenotů, protože originály jsou uloženy v Praze v chrámu sv. Víta. Byla zde k osahání replika koruny Karla IV.. Podle legendy si ji nesměl dát na hlavu nikdo kromě krále. Legenda říká, že ten kdo si nasadí tuto korunu, která obsahuje i trn z trnové koruny Ježíše Krista, tak do roka zemře nepřirozenou smrtí. Koruna je vyrobena přibližně z dvou kilogramů zlata, je osazena perlami, rubíny, safíry, smaragdy a dalšími kameny. Mohli jsme si také prohlédnout královský plášť, který byl ozdobený hermelínem. V posledním sále byly vystavené krásné korunovační klenoty, ke kterým nám pracovnice muzea také něco řekla. Tyto repliky korunovačních klenotů jsou vyrobeny z českého skla. Po výstavě jsme si zašli na vyhlídku před hradem, kde jsme mohli obdivovat krásy Znojma kolem řeky Dyje. Všichni byli spokojeni s komentovanou prohlídkou výstavy a slyšeli jsme samé pěkné ohlasy.


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS