1. 11.

V úterý 13. září jsme se s klienty Sociální aktivizace vydali do Moravského krasu. Počasí nám přálo, bylo krásně slunečno a vzduch byl mezi lesy o poznání čistší než v Brně. Začátek dne jsme zahájili posilovacím a dechovým cvičením pod vedením zkušené Zlaty Zumrové. Pěkně jsme se protáhli a mohli jsme pokračovat dál do Domu přírody Moravského krasu. To už se k nám přidali i klienti z břeclavského TyfloCentra a rozšířili tak naše řady o pár dalších zájemců o poznání expozice v Domě přírody.

Dům přírody Moravského krasu je moderní návštěvnické středisko s interaktivní vnitřní a venkovní expozicí a dokonce i 3D kinem. Nachází se na Skalním mlýně, nejnavštěvovanějším místě Moravského krasu a zároveň nejvýznamnějším výchozím bodě pro návštěvníky Punkevních jeskyní, Kateřinské jeskyně a propasti Macocha.

Expozice Domu přírody Moravského krasu, kterou jsme navštívili, nás zavedla do historie od počátku vzniku planety až po současnost. Seznámili jsme se s vývojem krasových jevů a jeskyní a i s lidmi z hluboké minulosti, kdy tenkrát v jeskyních žili. Blíže se nám představili také typičtí obyvatelé jeskyní – netopýři. Expozicí nás provedla velmi ochotná průvodkyně, paní Jelínková, která nám odpovídala na všemožné otázky, které nás po jejím výkladu zajímaly. Především jsme si mohli ale řadu exponátů vyzkoušet na vlastní kůži, osahat 3D model krajiny v okolí Skalního mlýna nebo potěžkat, kolik váží různé druhy netopýrů. V expozici bychom dokázali strávit ještě několik hodin, ale museli jsme jít dál, na domluvenou prohlídku Kateřinské jeskyně v blízkosti Domu přírody. Jeskyně je to menší, ale má vše, co by jeskyně měla mít – krápníkovou výzdobu, velké dómy i úzké uličky a hlavně čerstvý vzduch. Tak jsme si mohli zopakovat dechové cvičení ze začátku dne.

Pak už jsme jen v blízkém občerstvení počkali na autobus do Blanska a odtud se vydali vlakem na zpáteční cestu do Brna. Expozice v Domě přírody nás velmi zaujala svou podrobností i interaktivními prvky, bohužel jsme z časových důvodů nestihli projít druhou půlku této expozice v patře Domu přírody. Na tu se můžete těšit příští rok.

Čerpáno z internetových stránek Dům přírody Moravského krasu http://www.dumprirody.cz/moravsky-kras/

Aktivita byla pořádána v rámci projektu Do přírody s bílou holí, realizovaného za finanční podpory Statutárního města Brna.

Fotogalerie

dsc_1539


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS