21. 12.

Brno, 11. 12. 2017 – Adventní čas je obdobím, klidu, světla a pokory. Přesně v takové atmosféře se v neděli 10. 12. v Husově sboru v Králově Poli uskutečnil dlouho očekáváný Benefiční koncert pro Dům sociálních služeb pro nevidomé Josefa Chaloupky. Jeho pořadatelem byla Náboženská obec Československé církve husitské v Brně – Králově Poli a obecně prospěšná společnost TyfloCentrum Brno. Účinkujícím byl pěvecký soubor Tumaini.

 

Zatímco co se za okny kostela začalo schylovat k pořádné zimní fujavici, v prostorách kaple se rozléhaly působivé melodie a lahodná vůně chystaného svátečního nápoje. K dobrému poslechu zkrátka patří i dobré pití. Organizátoři nepodcenili žádnou maličkost a dali místu patřičný vánoční ráz. Všichni přítomní mohli obdivovat ručně zhotovený adventní věnec a pracovníci chráněné dílny HapAteliér pro tuto událost nachystali jedinečnou řadu malebných zvonečků. Kdo chtěl, mohl si koncert vychutnat v absolutní tmě s klapkami na očích.

 

Krátce po šesté hodině, po usazení posledních návštěvníka se slova ujala moderátorka večera, paní Diana Tuyet-lan Nguyen. Ještě než se ke slovu dostali členové pěveckého souboru, bylo důležité sdělit, proč se TyfloCentrum Brno rozhodlo benefiční koncert uspořádat. Všechny přítomné vzápětí přivítala farářka náboženské obce Československé církve Husitské, paní Šárka Chytilová.

 

Jedenáctičlenná sestava mladých pěvců měla připravený rozmanitý repertoár. V první části koncertu zazněli kromě písní s vánoční tématikou také písně světově populární, jako např. píseň „Fix You“ od kapely Coldplay či Tears in Heaven od Erica Claptona. Po skončení prvního bloku k návštěvníkům promluvila ředitelka obecně prospěné společnosti, paní RNDr. Hana Bubeníčková. Kromě jiného upozornila na současný havarijní stav sídla společnosti a potřebu realizace nové stavby:  „Od roku 2005, kdy jsme dům dostali do vlastnictví, se vehementně snažíme, abychom ho dali do pořádku, bohužel rekonstrukce již dnes není možná a jedinou možností, jak se lze se současným stavem vypořádat je postavení nového domu. Pro zkvalitňování sociálních služeb je nová bezbariérová stavba nutností“.

 

Zviditelnit potřebu stavby nového domu nám pomohla skupina studentů  z Cyrilometodějského gymnázia a střední odborné školy pedagogické v Brně, která si říká „Dramatická jelita“. V letech 2015 a 2016 studenti připravili a hráli v chátrajícím a opuštěném domě autorské představení „Poslední melodie ze zapomenutého domu básníka Josefa Chaloupky“ o životě tohoto básníka, učitele a redaktora, současníka Jiřího Wolkera.

 

Ve druhé polovině adventního vystoupení se k účinkujícím tichým hlasem přidala i řada návštěvníků. Na řadu totiž přišly mimo jiné i tradiční vánoční koledy. Za bouřlivého a zcela zaslouženého potlesku pro účinkující se společně strávený adventní večer zdárně chýlil ke svému konci. Název souboru „Tumaini“ v překladu znamená naději. Všichni přítomní nám naději a sílu rozhodně přinesli. Pro plánované dokončení realizace nové stavby v roce 2020 ji totiž budeme rozhodně potřebovat.

 

Koncert se uskutečnil pod záštitou biskupa brněnské Československé církve husitské, Mgr. Juraje Jordána Dovaly.

 

FOTOGRAFIE K NAHLÉDNUTÍ ZDE

autor: Milan Jůza

foto: skupina Tumaini, autor: Milan Jůza


Autor:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS