11. 12.

Symbolickou šipkou s označením DO TMY zvalo TyfloCentrum Brno, o. p. s. celé čtvrteční odpoledne 8. 11. 2018 na svůj Den otevřených dveří návštěvníky z řad veřejnosti s cílem přiblížit jim zážitkovou formou svět zrakově postižených lidí.

Organizace, která je poskytovatelem sociálních služeb pro zrakově postižené v Jihomoravském kraji, připravila pro příchozí návštěvníky bohatý zážitkový program, který vycházel z podoby nabízených sociálních služeb. Byla to jedinečná příležitost zažít řadu základních životních situací v absolutní tmě a mít možnost se vcítit do „kůže“ lidí s vážným zrakovým postižením.
Připravit si svačinu, obsluhovat chytrý telefon či počítač, ale jak to udělat bez toho, že by na to člověk viděl? Ti návštěvníci, kteří k nám na zavítali ve čtvrtek odpoledne, ať už studenti z brněnských středních škol, rodiny s dětmi či jednotlivci se zájmem z řad veřejnosti, si takovou zkušenost odnést mohli. Dát si klapky na oči a vydat se do terénu jen s pomocí bílé hole, mazat chléb máslem, krájet zeleninu a nevidět na to, stejně jako si nalít limonádu do sklenice poslepu nebo si zastřílet ze zvukové pistole, při níž lze spoléhat jen na svůj sluch. Není to snadné, naráz přestat používat tak důležitý smyslový orgán jako je zrak a přehodit kompletně tuto funkci pouze hmatu, čichu a sluchu. I nevidomí si rádi hrají, tak proč nezkusit hry pro ně speciálně uzpůsobené? V atriu TyfloCentra se konal prodej sortimentu výrobků chráněné dílny HapAteliér, a zároveň s ním probíhaly i ukázky samotné výroby. Návštěvníci si mohli zkusit poslepu vyrobit i něco sami, v duchu motta naší chráněné dílny: „Ruce jsou mé oči i pracovní nástroj…“.

Do historie se příchozí mohli přenést ve dvou místnostech: klubovna poskytla prostor pro svět ticha a tmy Američanky Heleny Kellerové, výjimečné ženy, která jako hluchoslepá vystudovala Harvardovu univerzitu. Zážitková hra ve spolupráci s divadelním souborem Dramatická jelita z Cyrilometodějského gymnázia a SOŠ pedagogické v Brně a se studenty dramatického oboru Gymnázia P. Křížkovského s uměleckou profilací, s. r. o. vtáhla každého jednotlivého účastníka, který po devadesáti minutách tmy, hlasů, zvuků, hudby, tvoření, tančení a dotýkání se odcházel s nepopsatelným vnitřním zážitkem a silným uvědoměním si „daru“ zraku, který zdravý člověk považuje za samozřejmost.

Druhé ponoření do historie, nyní lokální – brněnské, poskytlo promítání silného příběhu nelehkého života brněnského básníka Josefa Chaloupky ve filmu „Poslední melodie…“ Účastníci Dne otevřených dveří mohli zhlédnout i fotografie ze staré „Chaloupky“, tedy domu, který básník Josef Chaloupka odkázal nevidomým, a který sloužil tomuto účelu až do roku 2011. A pohled do blízké budoucnosti nám příchozím prezentovala výstava plánů a vizualizace nového Domu služeb pro nevidomé Josefa Chaloupky, jehož stavba právě odstartovala, a který by měl být dokončen v roce 2020.

Den otevřených dveří pořádáme jednou ročně, avšak pro všechny, kteří naše služby potřebují, jsme tu po celý rok. Krátkou reflexi ze Dne otevřených dveří zakončíme vzkazem, kteří nám letos naši návštěvníci při odchodu napsali: „Děkujeme za zábavné odpoledne se spoustou zážitků. Držíme palce, ať se Vám nadále daří.“  Pro nás pracovníky a organizátory je to velká pochvala a podpora naší práce.

Fotogalerie


Autor:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS