18. 12.

Maškarní ples v TyfloCentru

Co mají společného pes, kovboj, čarodějnice, soví muž, červená karkulka s vlkem, kuchařka, smrťák, tanečnice, a fanda komety, kterým sekunduje, čertice, bojovník sumo, včela, druidí žena a Obelix? Nevíte? No přece maškarní ples v TyfloCentru. Poprvé a určitě ne naposledy proběhl v prostorech TyfloCentra Maškarní ples. 

Atmosféra byla nezapomenutelná. Sešla se skvělá parta nejen klientů, ale i pracovníků.

Tančili se kolové country tance a řecké Sirtaki. Názorné ukázky a slovního doprovodu se ujala naše kolegyně Kačka. Za její asistence jsme se všichni byli schopni přizpůsobit tanečnímu rytmu a rozpoznat kroky, které určitý tanec provází. Pohyb boků byl velice důležitý, takže jsme se po chvíli naučili s našimi boky divy a taneční sestava byla hodna i nějakého veřejného výstupu.


Řecko je jednou z mála zemí na světě, kde si folklórní tance udržují tradici už od starověku. Tanec hrál v životě Řeků vždy velmi důležitou roli. Je to vyjádření lidských pocitů a každodenního života. Řekové tancují při náboženských svátcích, oslavách, svatbách a křtech. Ve starověku tancovali také, aby si zajistili úrodnost, aby se zbavili deprese nebo vyléčili nějaké onemocnění. Tancovali, když se připravovali do války, ale i při oslavách vítězství. Tanec v Řecku byl a stále je považován za nejvyšší formu umění.

Většina řeckých tanců jsou tance kruhové. Začíná se pravou nohou a pohyb je proti směru hodinových ručiček. Tanečníci se drží za ruce, za ramena nebo za pásky a první tanečník drží ve své pravé ruce šátek. Ve většině smíšených tanců tancuje první muž, který často improvizuje a někdy se i od kruhu na chvíli odpojuje.

Více zde: https://www.objevterecko.cz/tance/

Chceme poděkovat sponzorům za občerstvení a příspěvky do tomboly, které samozřejmě ke každému plesu patří, stejně jako vyhlášení nejlepších masek.  Všechny masky měly v sobě něco originálního a jedinečného, tudíž vlastně vyhráli všichni. Večer provázela příjemná atmosféra, která byla doplněna o zábavu a smích.

Maškarní ples nebo bál je vlastně společenská událost, která vyžaduje specifické odění a je spojená s nějakým doprovodným programem, většinou hudebním a je provázena zábavnými hrami. Jejím vrcholem bývá tombola. Tato společenská událost se nese v duchu radosti, zábavy a veselí. Kolikrát do roka se můžete proměnit v piráta, čarodějnici, mušketýra nebo princeznu. Fantazii se meze nekladou. 

Těšíme se na příští rok a doufám, že se sejdeme opět v hojném počtu a užijeme si tuto událost stejně tak nádherně, jako jsme ji prožili teď.

Sponzoři:

Nonstop Pekařství Svoj&Svoj, Palackého tř. 1178/57, 612 00 Brno-Královo Pole

Lahůdka – studená kuchyně, Přemyslovo nám. 45/8, 627 00 Slatina

Cukrárna Colbaba, Kounicova 11, 602 00 Brno-střed

YVY restaurace, Mojmírovo nám. 2993/13, 612 00 Brno-Královo Pole

Maďarské pochoutky, Pekařská 411/22, 602 00 Brno-střed-Staré Brno


Autor:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS