13. 06.
Čokoláda patří mezi nejlahodnější a nejpopulárnější pokrmy na celém světě. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu. I naši klienti mají tento lahodný pokrm rádi, a proto jsme výstavu s názvem „Čokoládové mámení“ s radostí navštívili dne 12.června 2012.
Výstavou nás provázela Bc. Adéla Chylíková, která nám sdělila celý postup výroby čokolády a to od pěstování kakaových bobů až po vlastní existenci čokolády. Rovněž nám představila historii čokolády jak v zahraničí, tak i v českých zemí, získali jsme mnoho informací o prvních továrnách a cukrárnách.
Část výstavy byla věnována historii rodu Janských, kteří jsou ve Vyškově proslulí svojí cukrárnou a především čokoládovými dezertními bonbony. Během povídání se nám naše průvodkyně pokusila některé informace zpřístupnit pomocí dalších vjemů než jen těmi sluchovými. Mohli jsme si tak hapticky prohlédnout formy na tvorbu různých tvarů čokoládových bonbonů či tabulek čokolády, kleštičky na přenášení dezertíků či vůní určit rozdíly mezi máloprocentním a mnohoprocentním kakaem. Na závěr jsme ochutnali ovoce namočené v čokoládovém fondue a odnesli jsme si i pár čokoládových bonbonů.
Na závěr společného odpoledne jsme navštívili výše zmiňovanou cukrárnu Janských. Někteří neodolali a dali si zákusky a ti, co mají spíše „masový zub“ zůstali jen u nápojů.
Fotogalerie
Autor: Hana Dvořáková
Tags: Výstavy