12. 05.
V TyfloCentru Brno, o.p.s. proběhla v rámci Nácviku sebeobsluhy v kuchyni, příprava nepečených dortíků. Klienti si vyzkoušeli tvarohový dort s jahodami a banánovo-smetanový dort.
U nepečených dortů je výhoda, že jsou jednoduché a rychlé. Jediná nevýhoda je, že je potřeba, aby cca 12 hodin tuhly v lednici, takže nejlépe přes noc. Hlavní nebezpečí je v tom, že chuťové buňky nám nedovolí čekat a dortíky zmizí, než řekneš MŇAM 🙂
Recept:
Banánovo-smetanový dort- nepečený
Ingredience:
800g zakysané smetany
3 ks banánu
2 lžíce holandského kakaa
1ks margot tyčinka velká
100g moučkový cukr
velké balení piškotů
Dozdobení:
kokos, šlehačka, granko
Postup:
Do zakysané smetany dobře vmícháme kakao a cukr, pak přidáme nastrouhanou tyčinku Margot a pokrájené banány. Dno dortové formy (25cm) vyskládáme piškoty, na ně naneseme část krému, kterou rozetřeme a na ni naskládáme další vrstvu piškotů, to opakujeme, dokud máme krém a piškoty. Pak dáme vychladit a proležet do lednice, nejlépe přes noc.
Vršek dortu můžeme posypat grankem, kokosem, hoblinkami z hořké čokolády. V receptu se uvádí i plátky banánů, ale my to nedoporučujeme, protože banán rychle zhnědne a okorá, pak to nevypadá hezky. Fantazii se meze nekladou 🙂
Fotogalerie
Autor: Ivona Finstrlova