24. 03.

Na odpoledne 23. března připravily pracovnice břeclavského pracoviště pro své klienty výjimečný program. Autorská literární díla i s komentáři svolil přednést PhDr. Karel Křivánek, odborný pracovník Městského muzea a galerie Břeclav, výtvarník, učitel, fejetonista i básník. V počtu pěti klientů a tří průvodců jsme se za ním vypravili do výstavního sálu a více než půl hodiny rozjímali nad vážnějšími básničkami, jež autor uveřejňuje pravidelně ve sbornících společně s dalšími mikulovskými autory.

Abychom však v tomto slunečném dni nepropadli smutné náladě, prokládal doktor Křivánek čtení historkami o zrodu veršů, které většinou začínaly slovy: „Jednou jsem zase projížděl náš kraj a jak tak šlapu na koli…“ Rozesmály nás rovněž některé slovní obraty: „zima odtekla kanály“, „smutně splíním“, „žabí rap“ a část básničky, kde píše o dešti a tom, že socha T. G. M. byla mokrá až na bronz. Kdo má tvorbu Karla Křivánka rád, může číst každých čtrnáct dnů v místních novinách také jeho fejetony.

A protože nás ve výstavní síni celou dobu obklopovaly krásné poetické obrazy krajin z Podpálaví malíře Františka Hodonského, vydali jsme se ještě na komentovanou prohlídku. Tu doktor Křivánek a klienti, břeclavští rodáci, zakončili vášnivou debatou o dřívější podobě města bez paneláků, vzpomínkou na tehdejší obyvatele a jejich živnosti. Jak se říká – svět je malý… A dnes nám nabídl příjemně strávené odpoledne.

Děkujeme ředitelce a pracovníkům Městského muzea a galerie Břeclav za vstřícný přístup a ochotu se nám věnovat! Už se těšíme na vycházku Za břeclavskými sochami poslední úterý v dubnu, opět s výkladem PhDr. Karla Křivánka.

Fotografie

Autorské čtení PhDr. Karla Křivánka v Břeclavi, 23. 3. 2010
Autorské čtení PhDr. Karla Křivánka v Břeclavi, 23. 3. 2010

Autor:

Tags:

2 komentářů k „Kulturní úterý v Městském muzeu a galerii Břeclav“

  1. Jana Puchegger Chadalíková:

    Já se snad jednou na to čtení přijedu podívat. Podle popisu to zní hodně zajímavě.

  2. Jiřka Falková:

    Rádi vás tu uvidíme všechny!:-)

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS