22. 03.

Středa až sobota minulého týdne (17. – 20. března) patřily v Mikulově festivalu Jeden svět – festivalu o lidských právech, který pořádá již mnoho let organizace Člověk v tísni. Mikulov se do projektu zapojil v tomto roce poprvé a kromě tradičního promítání filmů z různých koutů světa vyzval k účasti i neziskové organizace z okolí. Pracovnice břeclavské pobočky TyfloCentra Brno, o.p.s. se přidaly se svým stánkem mezi obchůdek s fair trade produkty, občanské sdružení 7 DNÍ a jeho výtvarné workshopy a místní studentské kapely.

„Každý všední den od čtyř do sedmi hodin jsme rozložily v altánku před kinem pomůcky do domácnosti pro zrakově postižené a nevidomé občany, materiály k nácviku Braillova písma, výrobky našich klientů z výtvarných dílen v Brně, propagační materiály organizace a fotky z akcí,“ vyjmenovala širokou informační nabídku stánku sociální pracovnice Jiřina Falková. Dodala, že nejvíce návštěvníky okouzlily „chytré krabičky“ – „hladinka“, indikátor barev a světla a digitální hodinky. Mladší děti bavilo hádat, k čemu se používá šablonka, půlič léků a další drobnosti.

Největší zájem byl jako tradičně o brýle simulující pět typů poruch vidění, obrázky ukazující vidění prostoru s různými očními vadami a chůzi s bílou holí přímo v prostoru před Městským kinem, kde se festival odehrával. Chůzi s holí zkoušely hlavně menší děti, nejmladší účastnici byly teprve čtyři roky, rodiče našli odvahu jen někteří. Ale všichni, kteří to zkusili, se shodovali, že by nechtěli oslepnout. Bohužel se nám nepodařilo ke stánku přilákat páteční návštěvníky koncertů – studenty. Asi se styděli,“ popsala situaci dobrovolnice Marie Chmelinová.

I přesto prošlo za tři dny stánkem TyfloCentra více než sto zájemců všech věkových kategorií. Stavily se za námi také dvě místní klientky v doprovodu rodiny i vodicího psa. Festival Jeden svět v Mikulově považujeme za úspěšný a jsme rády, že jsme mohly svým zapojením přispět k širší nabídce doprovodných aktivit. Rády se v příštích letech opět zapojíme. Doporučujeme prohlédnout fotky v galerii, více informací najdete na http://jedensvet.cz/2010/mikulov .

Fotografie

Břeclavské TyfloCentrum na festivalu Jeden svět v Mikulově, březen 2010
Břeclavské TyfloCentrum na festivalu Jeden svět v Mikulově, březen 2010

Autor:

Tags:

2 komentářů k „TyfloCentrum sklízelo úspěchy na Jednom světě v Mikulově“

  1. Jana Puchegger Chadalíková:

    Zní to celé moc zajímavě. Gratuluju k vydařené akci. U nás nic takového není, škoda.

  2. Jiřka Falková:

    Díky za pochvalu. A nesmutni, však vy máte zase jiné akce, o kterých si my můžeme jen nechat zdát. Třeba divadlo, které tady nikde není…:-(

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS