19. 03.

Volnočasový program v úterý 16. března přivedl tři klientky, jejich průvodce a pracovnice TyfloCentra Břeclav do Městské knihovny na besedu s inženýrkou Evou Dobšíkovou, regionální spisovatelkou, překladatelkou, novinářkou a pedagožkou. Hodinu a půl dlouhý program tentokrát věnovala své knize Naše doba a my v ní, která vyšla na sklonku loňského roku v nakladatelství Česko.

V této knize vzpomíná Eva Dobšíková, narozená české matce a židovskému lékaři, na své dětství a především na dobu druhé světové války. Její tatínek v první den okupace spáchal sebevraždu a malou Evu musela maminka ukrývat tři a čtvrt roku před nepřejícími lidmi u starého poštmistra ve Vranovicích. Nechodila do školy, bavila se vyráběním panenek a hodně četla. Ve své samovazbě měla stále nachystanou láhev s vodou a jed, kdyby se maminka někdy nevrátila domů… Válku přežila především díky schopnostem maminky přečkat kruté výslechy gestapa i totální nasazení a snaze o změnu Evina vyznání z židovského na „bez víry“. Kniha je ale především o osudech hodných lidí a přátel, kteří jim během války i po ní pomáhali. Jedna z holčiček-kamarádek seděla s námi v místnosti, nyní již sedmdesátiletá, a občas neudržela slzy dojetí, když Eva Dobšíková vzpomínala na společné dětství.

Protože jsme si posedali do zadních řad jako ve škole, přišla autorka blíž k nám a ukazovala obrázky z knihy (pro dobře vidící byly promítány také na velké plátno vepředu), nechala kolovat dvě knihy s židovskou tematikou, jež se synem přeložili z němčiny, a četla krátké úryvky. Když jí nestačil hlas, vypomohla krásným přednesem knihovnice Radka Denemarková. Po několika zvídavých dotazech autorce poděkoval ředitel knihovny a my jsme ji ocenili potleskem. Někteří z nás využili příležitost a knihu Naše doba a my v ní si zakoupili a nechali podepsat. Na delší povídání nebyl čas, ačkoliv o to některé klientky stály. Také prožily dobu, o níž Eva Dobšíková psala, a mají mnoho svých zážitků. Nebyli jsme však na besedě v knihovně naposledy.

Fotografie

Beseda s paní Evou Dobšíkovou v knihovně v Břeclavi, 16. 3. 2010
Beseda s paní Evou Dobšíkovou v knihovně v Břeclavi, 16. 3. 2010

Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS