10. 04.

První dubnové úterý nám sice počasí připravilo velmi studený vítr, ale ani to nás neodradilo od návštěvy zdejšího vyhlášeného pivovaru. Ze strany klientů byl o tuto akci velký zájem, proto nás vůbec nepřekvapilo, když naše skupinka vypadala spíše jako malý zájezd.

U brány pivovaru se nás ujal místní sládek, pan Táborský, který nám hned na úvod popsal náplň své profese. Když se zmínil, že je „hlavním ochutnávačem piva“, mnozí klienti začali tiše závidět.

Na úvod nám pověděl celou historii vyškovského pivovaru, jehož tradice sahá až do roku 1680. V nedávné době byl pivovar zmodernizován a jeho technologické zařízení dosahuje vysoké úrovně, což dokazuje i kvalita a mnohá ocenění všech produktů. Pivo je však nadále vyráběno klasickým způsobem.

Postupně jsme si prohlédli celý areál pivovaru, kde nám pan Táborský vysvětlil, v jaké budově se co nachází. Před prohlídkou jednotlivých budov jsme byli vždy předem upozorněni na možné překážky. Při návštěvě varny si mohli klienti přivonět k surovinám používaných k výrobě piva, promnout mezi prsty zrníčka sladu nebo si pořádně hrábnout rukama do velkých kupek zrní. Dokonce nám byla nabídnuta i překvapivá ochutnávka – kdo by čekal pivo, ten se mýlil – na řadu přišly všechny používané druhy sladu. Asi nejvíce klientům zachutnal karamelizovaný slad připomínající chuť oříšků. Na závěr jsme mohli také přivonět k dochucovadlům piva. Poté již naše kroky směřovaly do kvasírny a do pivovarských sklepů s plnými sudy různých druhů piva, které bylo možné rovněž ochutnat.

Výklad pana Táborského byl velice zajímavý, ochotně nám po celou dobu odpovídal na veškeré dotazy a čas exkurze utekl jako voda. Po rozloučení s panem sládkem jsme se šli ještě podívat do pivovarského obchůdku, kde se prodávají piva výhradně ze sortimentu pivovaru Vyškov.

Fotogalerie

Exkurze do pivovaru Vyškov, 6. 4. 2010


Autor:

Tags:

Jeden komentář k „Exkurze do pivovaru Vyškov“

  1. Aleš Příborský:

    Nejenom že jsem si to zrní prohlížel, ale s chutí jsem se do něj vrhl a ostatní jen konsternovaně přihlíželi.
    Pak se i někteří přidali.
    Dochucovadlo granule s chmlového pylu bylo opravdu dost hořké, jak mě pan sládek před ochutnání varoval, ale skusit se má přece vše.
    Pijte pivo, je to nejzdravější mok 🙂

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS