13. 04.

Tuto otázku jsme mohli položit 30. března 2010 na benefičním večeru Pecha Kucha Night, který pořádal Dům umění města Brna. Obecenstvo tvořili hlavně lidé z uměleckých profesí, ale i studenti a širší veřejnost. Moderátorka večera Barbora Šedivá nás pozvala k prezentaci našich zážitkových seminářů „Brno, jak jste ho neviděli“. Ty kromě jiného umožňují účastníkům absolvovat poslepu trasu s bílou holí po centru Brna a poznat tak na vlastní kůži situaci nevidomého člověka. Cílem naší prezentace bylo přiblížit každodenní zkušenosti nevidomých lidí, které musí řešit v souvislosti se samostatným pohybem.
Akce Pecha Kucha Night je prezentační večer, který vymysleli japonští architekti s cílem prezentovat zajímavé lidi a jejich projekty z oblasti designu, architektury, výtvarného umění, urbanismu, hudby, nebo vědy a aktivismu. Specifikum je, že každý zúčastněný musí dodržet daný formát – dvacet sekund na každý z dvaceti obrázků. Letošní večer byl benefiční a tématem bylo „Jak přežít v extrémních podmínkách“. Prezentace byla proto nabídnuta i organizacím, jejichž projekty s tématem souvisí, přestože nejsou zaměřeny jen umělecky. Výtěžek večera byl věnován agentuře Architecture for Humanity, která se věnuje vývoji a výstavbě domů v ohrožených oblastech v různých částech světa, jako je právě zemětřesením postižené Haiti.
V naší prezentaci jsme ukázali, že pokud nás vede jen bílá hůl, tak se v extrémní podmínky může změnit i bezprostřední okolí každého z nás. Svět okolo se tak stává překvapivě ohrožující a složitý. Komentáře k dvaceti fotografiím ze zážitkových seminářů byly zaměřeny hlavně na konkrétní situace – jak v nich asi přemýšlí a co řeší člověk s bílou holí, co se může honit hlavou kolemjdoucím a co může ohrožovat nebo zkomplikovat orientaci.
Kromě naší organizace vystoupili například fotografka Jarmila Kovaříková, která představila na svých 20 fotografiích zemětřesením postižené Haiti, výtvarná umělkyně Lenka Klodová, aktivistka a umělkyně Tamara Moyzes s projektem na téma rasismu, Petr Jemelík z humanitární organizace Lékaři bez hranic, Martina Sobotková a Petr Kostner s projektem Bambusové školy pro Nepál a další.

Fotogalerie

Benefiční večer Pecha Kucha Night, 30. 3. 2010


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS