8. 10.

Podzimní měsíce jsou ve vinařských oblastech charakteristické dozráváním hroznového vína, jeho sklízením a především zpracováváním v kapalnou podobu tedy ve víno. Jedná se především o alkoholický, ale i nealkoholický nápoj, který vzniká kvašením moštu z plodů vinné révy a jeho název je odvozen z latinského „vinum“.

Proto jsme s klienty nemohli odolat a podnikli jsme v úterý 5.října 2010 exkurzi do vinohradu v Pustiměři, do vesnice, která se nachází asi 5 kilometrů od Vyškova. Všichni jsme měli dobrou náladu a i přes nepříznivé počasí a drobný déšť jsme se těšili na nové zážitky.

Ve vinohradě nás přivítal pan Konečný, vedoucí úseku péče a zpracování vinné révy, ovšem podrobnou přednášku nám podal pan inženýr Charous. Prohlídli jsme si nejen prostory vinohradu, sály pro pořádání různých oslav a svateb, ale především i místnosti s různými lisy, káděmi a demijony. Pánové nám názorně předvedli, jak se lisy používají a následně jsme i poslouchali zrovna kvasící se víno.

Po odborné přednášce a zasvěcení do tajů vína jsme byli zavedeni do temného sklepa, kde se nacházely sudy s různými druhy vína. Ať už s červeným, které je vyráběné pouze z modrých hroznů, protože červené barvivo se nachází pouze v těchto odrůdách, s růžovým, které je vyráběno z modrých hroznů bez nakvašení, tak i sudy s bílým vínem, které se vyrábí z bílých, růžových, ale k našemu kupodivu i z červených nebo modrých hroznů vinné révy.

Byli jsme i poučeni, že víno je nutno doslazovat, protože vinohrad v Pustiměři je jeden z nejsevernějších vinohradů na Moravě.

S hlavou plnou informací jsme pak už jen „koštovali“ různé druhy vína, které sklípek v Pustiměři nabízí. Říká se, že víno v malých dávkách je lékem, a proto jsme si jako prevenci odvezli i nějaký litr tohoto skvostného moku domů.

Fotogalerie

Exkurze do vinohradu v Pustiměři, 5. 10. 2010


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS