8. 10.
Podzimní měsíce jsou ve vinařských oblastech charakteristické dozráváním hroznového vína, jeho sklízením a především zpracováváním v kapalnou podobu tedy ve víno. Jedná se především o alkoholický, ale i nealkoholický nápoj, který vzniká kvašením moštu z plodů vinné révy a jeho název je odvozen z latinského „vinum“.
Proto jsme s klienty nemohli odolat a podnikli jsme v úterý 5.října 2010 exkurzi do vinohradu v Pustiměři, do vesnice, která se nachází asi 5 kilometrů od Vyškova. Všichni jsme měli dobrou náladu a i přes nepříznivé počasí a drobný déšť jsme se těšili na nové zážitky.
Ve vinohradě nás přivítal pan Konečný, vedoucí úseku péče a zpracování vinné révy, ovšem podrobnou přednášku nám podal pan inženýr Charous. Prohlídli jsme si nejen prostory vinohradu, sály pro pořádání různých oslav a svateb, ale především i místnosti s různými lisy, káděmi a demijony. Pánové nám názorně předvedli, jak se lisy používají a následně jsme i poslouchali zrovna kvasící se víno.
Po odborné přednášce a zasvěcení do tajů vína jsme byli zavedeni do temného sklepa, kde se nacházely sudy s různými druhy vína. Ať už s červeným, které je vyráběné pouze z modrých hroznů, protože červené barvivo se nachází pouze v těchto odrůdách, s růžovým, které je vyráběno z modrých hroznů bez nakvašení, tak i sudy s bílým vínem, které se vyrábí z bílých, růžových, ale k našemu kupodivu i z červených nebo modrých hroznů vinné révy.
Byli jsme i poučeni, že víno je nutno doslazovat, protože vinohrad v Pustiměři je jeden z nejsevernějších vinohradů na Moravě.
S hlavou plnou informací jsme pak už jen „koštovali“ různé druhy vína, které sklípek v Pustiměři nabízí. Říká se, že víno v malých dávkách je lékem, a proto jsme si jako prevenci odvezli i nějaký litr tohoto skvostného moku domů.
Fotogalerie
Autor: Hana Dvořáková
Tags: Exkurze