7. 10.

Již podruhé se letos sešli pracovníci a klienti TyfloCentra s lektorkou Centra ekologické výchovy Pálava Evou Řezáčovou na výletě s odborným výkladem. Po jarní Pálavě padl nápad setkat se 20. září v přírodní rezervaci Svatý kopeček nad Mikulovem.

Po přivítání u Domu spisovatelů opustila čtrnáctičlenná skupina „civilizaci“ a začala stoupat po Křížové cestě na vrchol. Naše zastavení se neřídila barokními kapličkami se sochami Ježíše, ale spíše vhodnými stromy, keři a rostlinami, kterým jsme mohli osahat a ovonět kůru, listy, plody či květy. Mnozí z nás znali tyto rostliny lidovými názvy, nyní jsme se dozvěděli i podrobnosti, čím se mezi sebou různé druhy liší. Mluvili jsme také o umělých zásazích Okrašlovacího spolku, který zde na přelomu 19. a 20. století vysázel šeříky, akáty, borovice a pajasany. Ty nejsou přirozené pro zdejší stepi, vytlačují vzácné původní druhy a ochránci přírody s nimi těžce bojují.

Z vrcholu Kopečku jsme si ukázali další rezervace v okolí, diskutovali o rozdílech mezi českou krajinou, kde stále převládají velké lány, a rakouským územím, rozděleným na malá různobarevná políčka s mezemi a remízky. Zkoušeli jsme také chytat kobylky a na obrázcích si ukázali další živočišné druhy, které zde žijí.

Po poledni jsme pokračovali dál ke zrekonstruované kapli Božího hrobu, kde se s námi lektorka rozloučila. Poté vedla skupinu do lomu „domorodá“ pracovnice z břeclavského střediska Jiřka. Sešli jsme společně i k vodě do zatopeného lomu na Janičově kopci a dozvěděli se něco o historii těžby vápence na Pálavě. Potom nás čekala už jen cesta do centra a sladká odměna za fyzickou námahu v podobě posezení v cukrárně. Do Brna jsme se vrátili před šestou večerní s dobrou náladou z krásného a aktivně prožitého dne.

Fotogalerie

Výlet na Pálavu, 20. 9. 2010


Autor:

Tags: , , ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS