15. 10.

Cestovatelské besedy mají už ve znojemském TyfloCentru svoji tradici a mnozí z nás v nich našli velké zalíbení. A není také divu, vždyť cestovat hezky v bezpečí domova kupříkladu až na Kanárské ostrovy je zážitek k nezaplacení. Také možná proto vyjádřili někteří z účastníků těchto besed přání, uskutečnit něco nového, třeba na téma historie. A tak jsme dali hlavy dohromady a vznikl nový cyklus historických besed s názvem „Znojemská historie aneb památky promlouvají“.

13.10 jsme se sešli v hojném počtu, abychom se společně přenesli do dob, kdy v našem městě začal vznikat monumentální kostel sv. Mikuláše.  Našim průvodcem v dobách minulých byl pan Čtveráček, zapálený obdivovatel historie a učitel dějepisu. Na úvod jsme se dozvěděli, že po každé „teoretické“ besedě bude následovat názorná exkurze dané historické památky. Jako správný učitel nás pan Čtveráček hned ze začátku upozornil, že by bylo vhodné zapamatovat si co nejvíce informací, protože při dalším setkání pro nás bude připravený malý kvíz s několika otázkami. Nejprve jsme se seznámili se základními údaji: o typu stavby, jejím vzniku, či o podobě kostela v současnosti. K povídání o interiéru kostela jsme měli k dispozici napodobeniny některých cenných památek. Jmenujme například gotickou Chlebovou Madonu, o které pověst praví, že na místě, kde byla umístěna, nikdy neubýval chléb. Dále jsme si mohli prohlédnout nejrůznější kříže, zvonečky, mešní kalich, ozdobný misál, zlatou korunku pro jezulátko či kadidlo, které mělo podobu malých zrníček.     

Při vyprávění o kostele sv. Mikuláše jsme nemohli opomenout ani historii tamní krypty, o které nám přišla poutavě vyprávět Jana Chadalíková. Překvapilo nás, že při znovuobjevení mikulášské krypty v roce 2003 se zde našlo přes 800 kosterních pozůstatků dospělých i dětí. Na konci historické besedy jsme využili jedinečnou příležitost, a vyzkoušeli jsme si i ozdobné ornáty – liturgické oděv určený pro kněze – které kostelu věnovala Marie Terezie. Za zapůjčení všech artefaktů vděčíme znojemskému monsignorovi Jindřichu Bartošovi. Už teď se mnozí z nás těší na exkurzi, která se bude konat přímo v kostele sv. Mikuláše.

Fotogalerie

Zahájení cyklu historických besed - kostel sv. Mikuláše, 13. 10. 2010


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS