25. 11.

Už podruhé jsme se sešli v klubovně pečovatelského domu, abychom se přenesli do historie našeho města Znojma. Tentokráte nám přednášející Petr Čtveráček přiblížil historii i současnost premonstrátského kláštera.

Nejprve jsme se pustili do kontrolního testíku, který zpracovával informace z minulé historické besedy o kostele sv. Mikuláše. Těžký souboj svedly naše dvě klientky, které měly při vyhodnocení stejný počet bodů. Závěrečný rozstřel rozhodl a vítěz si mohl domů odnést dárkový stolní kalendář. Poté jsme mohli zahájit besedu o klášteře Louka. Dozvěděli jsme se více o řádu premonstrátů, ale i o jeho zakladateli – svatém Norbertovi.

Ale nebyla to jenom strava duševní, ale i fyzická. Během celého povídání jsme si totiž mohli pochutnat na znojemských okurkách. Naše díky tedy patří družstvu „Znojemská okurka“ , které ve Znojmě sídlí a tuto dobrotu nám na naše setkání jako sponzorský dar poskytlo.

     Jak jsme zanedlouho zjistili, klášter Louka zažil doby rozkvětu, ale i pádu. Za husitských válek byl tábority pobořen. V druhé polovině 16. století zde opat Šebestián Freytag z Čepiroh zavedl pěstování okurek a založil tak Znojmu jeho pozdější světový věhlas. Největší rozkvět ale klášter Louka zaznamenal až v 18. století, kdy byl přestavěn vídeňským architektem Janem Lukášem Hildebrandtem. Tehdy dosahovalo celkové jmění kláštera asi 1 500 000 zlatých. V klášteře v této době působil také doktor bohosloví a filozofie – Prokop Diviš, který se proslavil vynálezem bleskosvodu, hudebním nástrojem Denisdor a léčením elektřinou. Za císaře Josefa II. byl klášter zrušen. Po několika dotazích, které byly panem Čtveráčkem zodpovězeny, jsme se s památnými slovy jedné naší klientky – „Tudy kráčela historie“  všichni rozešli ke svým domovům.

Fotogalerie

Historická beseda o klášteře Louka, 24. 11. 2010


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS