21. 12.

Ve dnech 13. a 14. prosince 2010 proběhla jubilejní desátá vánoční dílna v sociálně terapeutické dílně HapAteliér brněnského TyfloCentra.

U těžce zrakově postižených lidí spočívá vnímání okolí především na slovech a na zvucích. Detailním popisem průvodce, a zejména svým hmatem, získávají konkrétnější představu o okolí i o věcech. A dokonce je sami proměňují. Jejich prsty jakoby získaly čtvrtý rozměr – s jakou jemností a úplností dokáží několika doteky proniknout za povrch věcí, námi viděných! V sociálně terapeutické dílně se tyto neokázalé zázraky dějí.

Tematicky zaměřené dílny – ať už velikonoční, nebo vánoční – mají mezi zrakově postiženými klienty tradici a jsou hojně navštěvované. Celkem sedmnáct klientů, pod vedením Jany Pilgrové, mělo možnost vytvořit si vánoční dekorace z nejrůznějších materiálů.

Lidé, kteří se svým hendikepem nenechali porazit, soustředěně vnímají rozložení předmětů na pracovním stole. Všechno má své místo. Ani si na první pohled hned neuvědomuji, kolik energie je to stojí. Pozoruji lehce váhavé pohyby při nahmatávání korálků a pak pevnost a přitom křehkost jejich stisku a jejich umísťování na skleněný svícen. „Zrakově postižení tvoří světlo“ napadá mě. A dochází mi, že pro většinu jenom dostat se sem, do HapAteliéru v Králově Poli, po namrzlých a rozkopaných chodnících, musel být náročný výkon…

Ve skromných podmínkách výtvarně-řemeslné dílny se objevuje těsto na vánočku. Zkouším je opracovávat se zavřenýma očima – nikdy jsem si nevšimla, jak je těsto vlastně hebké a teplé. Z elektrické trouby se line vánoční vánočková vůně…

Lidé v dílně jsou soustředění. A přitom zvládají družný hovor, zpívají koledy. Dochází mi, že tvorba samotná, ten tolik náročný proces, je vlastně cílem. Hotové výrobky jsou možná – z našeho pohledu – nedokonalé. Ale vyzařuje z nich tolik energie a radosti! Pracné svícny jakoby zářily samy o sobě…

Ozdoby na stromečky z korálků, či vzniklé filcováním za sucha, budou zdobit vánoční stromky rodin, ve kterých lidé se zrakovým hendikepem žijí.

Přejeme si krásné Vánoce. A do dalších desetiletí hodně síly, odvahy a světla.

Fotogalerie

Vánoční dílna, 13. a 14. 12. 2010


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS