28. 03.

Ve čtvrtek 24. března jsme se v menší skupince sešli při další zajímavé besedě, která byla zařazena do aktivit v rámci probíhajícího projektu Slepotou život nekončí.
Kdo chtěl znát odpověď např. na tyto otázky:

  • znáte ve svém okolí člověka se zrakovým postižením, kterému pomáhá pes i v zaměstnání?
  • víte v čem může čtyřnohý pomocník usnadnit každodenní úkoly?

mohl se přihlásit a aktivně zapojit do diskuse.

Při této příležitosti jsme si pozvali slečnu Světlanu Karfusovou a její čtyřnohou pomocnici – fenku Aimee. Slečna Karfusová je členkou a pracovnicí Klubu držitelů vodících psů, studuje vysokou školu a můžeme ji běžně potkávat v ulicích Brna.

Celé povídání se odvinulo od samého začátku – tedy od toho, jak se štěně dostane do výcviku vodících pejsků. V jakých základních denních činostech může vodící pes pomoci.
Velmi zajímavou částí bylo vyprávění, kdy slečna Karfusová popisovala svoje zkušenosti se sháněním práce.
Potenciální zaměstnavatelé nevěřili tomu, že je samostatná. Mnozí se domnívali, že bude potřebovat všude doprovázet, bude muset mít ještě svého stálého asistenta atp.
Někteří z přítomných se s touto situací setkali také a podělili se se svými pocity, že není lehké těmto argumentům čelit.

Mezi účastníky besedy byli i lidé, kteří už svého vodícího psa mají ve výcviku. Právě pro ně byly slečna Karfusová a její čtyřnohá pomocnice Aimee velkým povzbuzením. Vodicí pes znamená pro svého pána rychlost, samostatnost a bezpečnost. „Pes je úspora času“, říká Karfusová. „To, co jsem s bílou holí musela jít půl hodiny, ujdu teď se psem za deset minut.“ Pohyb se psem je nejen rychlejší, ale také bezpečnější. Nevidomý s vodicím psem se dokáže bezpečně vyhnout překážkám ve výši hlavy. Pokud má jenom bílou hůl, nemusí se to vždycky podařit.“

Aktivita se konala v rámci projektu „Slepotou život nekončí“, který je financován z evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

Fotogalerie

Život s vodícím psem, 24. 3. 2011


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS