13. 05.

Brno, 13. 5. 2011: dnes v pátek 13. a zítra 14. května se ve foyer sálu Břetislava Bakaly v Bílém domě (Brno, Žerotínovo nám. 6) uskuteční tradiční výstava kompenzačních pomůcek pro nevidomé a slabozraké. Výstavu pořádá brněnské TyfloCentrum jako doprovodnou akci mezinárodní přehlídky hudebních vystoupení zrakově postižených dětí a mládeže Tmavomodrý festival. Na sobotním setkání zrakově postižených uživatelů výpočetní techniky, které se letos koná již podvacáté, si  účastníci mimo jiné zavzpomínají na nejstarší počítač pro nevidomé, Eureku A4. Před 20 lety „promluvila“ poprvé česky.

„Dnes už tuto pomůcku nevidomí nepoužívají, je k vidění v brněnském Technickém muzeu“, říká Hana Bubeníčková, ředitelka brněnského TyfloCentra. Již před 20 lety se účastnila prvního setkání Eureka – klubu, který založil Josef Konečný, jeden z prvních majitelů Eureky. Hana Bubeníčková  dodává: „Eureka před 20 lety znamenala průlom mezi kompenzačními pomůckami pro nevidomé, nabízela možnosti, které nevidomí do té doby neměli – např. zapsaný text opravovat, přepisovat, znovu si jej přečíst nebo vytisknout. Do té doby to žádná pomůcka pro nevidomé neuměla.“

V době konání výstavy kompenzačních pomůcek, v sobotu 14. května od 9.30 do 12 hod., se uskuteční setkání zrakově postižených uživatelů výpočetní techniky. „Toto setkání je určeno všem, kteří se zajímají o novinky v oblasti kompenzačních pomůcek. V dnešním světě, zaměřeném na informační a komunikační technologie, se novinky obvykle týkají zpřístupnění této techniky nebo využití pro potřeby lidí se zrakovým handicapem.“ vysvětluje Radek Pavlíčekbrněnského TyfloCentra, hlavní organizátor doprovodného programu 22. ročníku Tmavomodrého festivalu.

Setkání zrakově postižených uživatelů výpočetní techniky je završeno finálovým kolem již 4. ročníku Memoriálu Zdeňky Vernarské. Je pojmenován po obdivuhodné ženě, která ač nevidomá a na invalidním vozíku, dokázala několik let předávat své zkušenosti z obsluhy výpočetní techniky druhým. Soutěž probíhá již od února. Soutěžící plnili dané úkoly a výsledky posílali prostřednictvím elektronické pošty. Výherci si odnesou ceny, věnované do soutěže vystavujícími firmami.

I letos se mohou návštěvníci Tmavomodrého festivalu – mezinárodní přehlídky zrakově handicapovaných mladých hudebníků (www.bkc.cz/tmavomodry.php) – těšit na bohatý doprovodný program, který už pojedenácté připravilo brněnské TyfloCentrum. Kromě dvoudenní výstavy kompenzačních pomůceksetkání uživatelů výpočetní techniky budou opět k vidění pozoruhodné výrobky těžce zrakově postižených klientů HapAteliéru, sociálně-terapeutické dílny TyfloCentra Brno, o.p.s., které si budou moci návštěvníci festivalu na místě koupit. Rovněž knihy nevidomého autora Jiřího Maršálka, které TyfloCentrum Brno, o. p. s. vydalo, budou k dostání za speciální „festivalovou“ cenu.

„Ani nevidomé hranice nerozděluje“ – tak zní název společného projektu brněnského TyfloCentra a Bundes-Blindenerziehungsinstitut, školy pro zrakově postižené děti a mládež ve Vídni. Už loni měli díky tomuto projektu mladí hudebníci z Rakouska možnost zúčastnit se „tmavomodré přehlídky“, seznámit se s vrstevníky z jiných zemí a navázat nová přátelství. Projekt je spolufinancován Evropskou unií  z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Součástí doprovodného programu bude po oba dva dny i venkovní prezentace škol výcviku vodicích psů pro nevidomé.

Podrobnější informace: http://blog.centrumpronevidome.cz/2011/05/tmavomodry-festival-2011-blizsi-informace/


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS