10. 06.

Poslední květnové úterý v TyfloCentru se neslo opět v duchu navazování přátelství s jinou, podobně zaměřenou břeclavskou organizací. Tentokrát sociální pracovnice a klienti se zrakovým postižením pozvali na šálek kávy a čaje zástupce občanského sdružení Spolek neslyšících Břeclav. „Člověka samozřejmě napadá otázka, jak se nevidomí a neslyšící spolu domluvili. Velice dobře, dokonce chvílemi nepotřebovali ani pomoc tlumočnice,“ směje se Jiřina Falková.

Úvod setkání patřil vzájemnému představení obou organizací, kterého se ujaly sociální pracovnice TyfloCentra, Jiřina Falková a Žaneta Benešová, a předsedkyně Spolku neslyšících Jana Kadlčková. Do hovoru se plynule zapojovalo i dalších devět stolujících z obou organizací, kteří s pomocí tlumočnice do znakového jazyka, Noemy Čapkové, kladli často velmi zajímavé dotazy. „Naši klienti byli nejvíce zvědaví na klubovnu Spolku, jeho aktivity, počet členů a naopak povykládali o tom, co podnikáme my, ukázali jsme časopisy a pomůcky pro zrakově postižené a speciálně upravené deskové hry. Členkám Spolku jsme se pochlubili také vlastními výtvarnými výrobky,“ popsala průběh posezení Žaneta Benešová z hostitelské organizace.

Z původní plánované hodiny se staly tři hodiny nepřetržitého vyměňování informací, zkušeností s lékaři, kompenzačními pomůckami a úvahami na téma, zda je horší nevidět nebo neslyšet. Jeden z klientů TyfloCentra se velmi zajímal o problematiku navazování partnerství, výchovy dětí a životních potíží osob se sluchovým postižením a položil návštěvě ze Spolku neslyšících zajímavý dotaz: „My jsme poznat podle bílé hole, jak poznáme vás?“

Ke konci setkání už osazenstvo stolu konverzovalo v několika skupinkách na rozličná témata a na tlumočnici se obracelo jen v případě zádrhelu. „Jak je to tedy možné? Díky různým stupňům nedoslýchavosti a schopnosti odezírat ze rtů v případě našich hostů a naopak přizpůsobení řeči našich klientů. Je třeba si také uvědomit, že ne všichni zrakově postižení rovná se nevidomí,“ vysvětlila Jiřina Falková.

Přátelské odpoledne bylo završeno vzájemným pozváním na další aktivity, například oslavy založení Spolku neslyšících nebo pravidelné návštěvy muzea s komentovanými prohlídkami TyfloCentra. Nebylo to jistě naposledy, kdy se břeclavští Neslyšící a zrakově postižení potkali u jednoho stolu.  

Fotogalerie

Posezení se Spolkem neslyšících v prostorách TyfloCentra, 31. 5. 2011


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS