15. 09.

Letního sluníčka si letos moc užívat nejde, a tak jsme se nechali zlákat k oblíbené činnosti všech prázdninových turistů – návštěvě hradů a zámků. A nebyla to vůbec špatná volba. Na úterý 26. července jsme si naplánovali výlet do Třeboně a Jindřichova Hradce. Nejdřív jsme dorazili do Třeboně, kde nás čekala návštěva Schwarzenberské hrobky. Cestou jsme se kochali přírodou u třeboňského rybníku Svět, při jehož jihovýchodní straně je hrobka postavena v tamním parku. Příznivci zámku Hluboká si zde přišli na své, protože autorem obou staveb je stejný architekt Ferdinand D. Deworetzský.

 Další zastávkou naší návštěvy byl Jindřichův Hradec, kde jsme měli domluvenou komentovanou prohlídku Státního hradu a zámku, který je památkou spravovanou Národním památkovým ústavem.  V letech 1976 – 1993 prošel hrad a zámek generální opravou a postupně byl celý zpřístupněn veřejnosti. Protože se jedná o monumentální historickou stavbu, mají tu zavedeno hned několik prohlídkových tras. My jsme zvolili trasu: středověký hrad. Náš pan průvodce byl člověk na pravém místě, o historii zámku i hradu věděl totiž opravdu mnoho, vytrvale odpovídal na naše dotazy a pod jeho svolením jsme hmatově mohli poznávat řadu předmětů. Zajímavá byla černá kuchyně, kde jsme vyzvěděli několik osvědčených starých receptů. V Královském sále s galerií portrétů českých panovníků nás oslovil příběh o legendární postavě tohoto zámku – Bílé paní – paní Perchty z Rožmberka. Nakonec nás pan průvodce zavedl do hudebního pavilonu Rondel. Výzdoba tohoto sálu ve stylu manýrismu vystupovala do prostoru, a tak jsme ohmatávali drobné obličeje a květinové vzory a nápisy.

 Po všech plánovaných prohlídkách jsme se vydali spokojeně k domovu.

Fotogalerie

Letní putování za hrady a zámky ve znojemském TyfloCentru, 26. 7. 2011


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS