20. 10.

Začátek nového školního roku se stal pro TyfloCentrum Břeclav obdobím, kdy má pracoviště nejvíc možností se propagovat. Ve městě totiž probíhá Veletrh sociálních služeb u příležitosti celostátní kampaně Týden sociálních služeb. V rámci toho otevírají všechny organizace své dveře návštěvníkům a potenciálním uživatelům služeb. Letos poprvé Břeclav rozjela také projekt Zdravé město. Obě aktivity probíhaly v takřka totožném termínu prvních čtrnáct dnů v říjnu.  

 

Už ve středu 5. října navštívil pětaosmdesátiletý klient talk show Vladimíra Hrona a Aleše Cibulky s názvem Zábavně o stáří. Tuto akci nabídl sociální odbor Městského úřadu Břeclav zdarma všem uživatelům služeb a seniorům. Hned následujícího dne, ve čtvrtek 6. října, prezentovala pracovnice Žaneta Benešová naše služby na Veletrhu sociálních služeb. Ten se oproti minulým letům přestěhoval z frekventované pěší zóny u nádraží do centra k Domu školství, ale dvoupatrový londýnský autobus Unie Neslyšících jakož i doprovodný hudební program přitáhli na veletrh dost návštěvníků. TyfloCentrum mělo po letech k dispozici vlastní stáneček.

 

Dny zdraví projektu Zdravé město Břeclav jsme v záplavě ochutnávek zdravé stravy a ukázek zdravého cvičení obohatili besedou o Hieronymu Lormovi a jeho abecedě pro hluchoslepé v Městské knihovně Břeclav ve čtvrtek 13. října. Pěti posluchačům přednášela pracovnice Jiřina Falková a z původně připravené hodiny a půl povídání se následující diskuze o sociálních důsledcích zrakového postižení protáhla na více jak dvě hodiny.

 

V průběhu obou předchozích aktivit a samozřejmě prostřednictvím tisku, letáčků i osobních pozvánek e-mailem jsme zvali na Den otevřených dveří, který byl připraven na pondělí 17. října. Zajímavostí, která přivedla během dne téměř dvacet návštěvníků, byla prezentace lup a optických pomůcek. Břeclavskou akci totiž podpořila firma Sagitta Ltd. spol. s r. o., jejíž pracovník Jaroslav Kavan se zde neúnavně věnoval všem zájemcům o služby. Mezi návštěvníky se objevily známé tváře stálých klientů, účastníci Veletrhu i besedy o Lormovi a další. Například mladá maminka si přečetla pozvánku na plakátě a studentku upoutala cedule na bráně, když procházela okolo. Dvaadevadesátiletou paní z Lanžhota, v tradičním kroji, přivezla rodina díky oznámení v lokálním tisku. Ukázalo se tak, že každá forma propagace má v regionu smysl.

 

Odpoledne patřilo především diskuzím o sociální reformě nejdříve s poslancem Jiřím Petrů, který stejně jako v minulých letech projevil zájem o problematiku života zdravotně postižených a přijal naše pozvání k návštěvě. V příštích měsících navštíví TyfloCentrum ještě jednou, a to aby diskutoval přímo s našimi klienty. Před koncem akce přišel vyzkoušet pomůcky také koordinátor komunitního plánování z Městského úřadu Břeclav Jaroslav Kolda. Město Břeclav a jeho velmi prosociální politika a velmi vstřícné jednání nás těší.

 

Prezentační aktivity budou končit posledním říjnovým úterkem, kdy se pracovnice Jiřina Falková vydá s kompenzačními pomůckami, klapkami a bílou holí za studenty SOU Mikulov, kam byla pozvána na Den s handicapem. Žáci školy by se měli prakticky seznámit s tím, jak žijí zrakově, sluchově i pohybově postižení, vyzkoušet si chůzi s bílou holí, znakovou řeč nebo jízdu na invalidním vozíčku. Ruku v ruce s tím jde samozřejmě propagace organizací, které handicapovaným pomáhají. Vždyť i student může mít doma osleplou babičku…

 

Už nyní navštívili břeclavské pracoviště tři noví klienti, kterým pracovnice poskytly sociálně právní poradenství o možnostech, jak získat kompenzační pomůcku. S některými začaly vyřizovat žádosti o příspěvky na úřadě a není vyloučené, že se z nich do budoucna stanou i aktivní návštěvníci aktivizačních služeb. Radost klientů, pro které je i malá pomoc TyfloCentra velkým krokem ke zkvalitnění života, je nejlepší odměnou pro obě sociální pracovnice.

Fotogalerie

Den otevřených dveří, 17. 10. 2011

Veletrh sociálních služeb, 6. 10. 2011


Autor:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS