20. 10.

Břeclavské detašované pracoviště přivítalo v úterý 18. října na pravidelném setkání klientů tiskovou mluvčí Policie ČR, poručici magistru Kamilu Haraštovou. Její jméno, hlas i tvář znají obyvatelé okresu Břeclav z tisku i televize, proto netrpělivě očekávali tuto návštěvu. Kvůli pracovním povinnostem dorazila asi s desetiminutovým zpožděním, ve služební uniformě, a ihned se profesionálně pustila do přednášení na téma bezpečnost seniorů.

 

Uspořádat besedu navrhli sami klienti a téma vybraly pracovnice TC po jednom z letních posezení v cukrárně. Tenkrát u nás natáčela Česká televize a jeden z klientů i pracovnice se do reportáže svěřovali se zkušenostmi s podvodníky, kteří se nestydí všemožně okrádat staré a postižené občany. Právě touto oblastí trestných činů, které na Břeclavsku páchají především slovenští státní příslušníci, poručice Haraštová besedu otevřela. V současné době se nejedná už jen o podomní prodejce a falešné elektrikáře, ale u dveří mohou zazvonit i slušně vypadající ženy s prosbou o sklenici vody, potřebou skočit si na toaletu a nebo se zloděj vydává v telefonu za nachlazeného příbuzného, který žádá o půjčku peněz. Pětaosmdesátiletá klientka se do debaty zapojila svou zkušeností s takovým jednáním. Od policistky i pracovnic dostala pochvalu za příkladné jednání, protože nevpustila muže do domu a odkázala ho na svého syna.

 

Dalším velkým okruhem k povídání byla doprava v Břeclavi, proslulé obrovským množstvím cyklistů. Ti ne vždy dodržují pravidla silničního provozu, jezdí na kole po chodníku, nesestoupí ani u přechodů pro chodce a občas dochází ke kolizi s chodci. Zejména jedna klientka bydlící u pěší zóny se velmi rozohnila a barvitě vylíčila příhodu srážky s poštovní doručovatelkou. Pro klienty TyfloCentra je jízda na kole velmi citlivé téma, protože jako všichni zdejší obyvatelé, i oni celý život na kole jezdili, ale nyní již nevidí a nemohou. Při pohybu ulicí se soustředí především na chodník pod nohama a proto je bezohlední cyklisté rozrušují.

 

Volná diskuze ke konci vedla k dotazu klienta ohledně vhodnosti používání bezpečnostního řetízku na dveřích, zabrousili jsme také na mentalitu pachatelů trestné činnosti a jednu z dlouholetých klientek zajímaly požadavky na vzdělání a kvalifikaci policistů a rozdíl mezi strážníky Městské policie a státními policisty. Po hodině a půl jsme se loučili s magistrou Haraštovou vážnou úvahou, že práce policisty je vlastně jenom o smutných věcech, ale že si to málokdo z veřejnosti uvědomuje. Její profesionalitu a dobře připravenou besedu klienti odměnili potleskem.

Fotogalerie

Beseda s tiskovou mluvčí Policie ČR Kamilou Haraštovou, 18. 10. 2011


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS