21. 10.

Měsíc září jsme s klienty věnovali duševnímu odpočinku a pomalému rozjezdu do nového školního roku a tedy i začátku další „éry“ aktivit ve vyškovském TyfloCentru. V úterý 20. září 2011 jsme se zúčastnili přednášky s očním lékařem vyškovské polikliniky panem MUDr. Liborem Němcem. Dvouhodinové setkání bylo vedeno v duchu tématu „Oční gymnastika“.

Na samém začátku se nám pan doktor snažil nastínit jakým způsobem může způsob života negativně ovlivňovat stav našich očí. Dověděli jsme se, že bolavé oči touží nejvíce po uvolnění. Nejjednodušší způsob, jak ulevit očím, je zavřít je a přikrýt dlaněmi, přitom se jich ale nemáme dotýkat. Vhodné je představovat si příjemné barvy a takto relaxovat dvakrát denně několik minut. Podobně pomáhá i zavřít oči a natočit obličej ke slunci.

Ovšem mezi základní cviky oční gymnastiky lze zařadit přeostřování zraku a pohybování očima. Cvičení je velmi jednoduché a lze je tedy provádět i např. v prostředcích hromadné dopravy, v čekárně u lékaře apod. Vhodné je však také uvolňovat i zádové svalstvo, svalstvo obličeje, jejichž relaxace napomáhá uvolnění celkovému, které blahodárně působí na náš organismus.

Naše kancelář se tedy proměnila v takovou „malou tělocvičnu“, kdy jsme si podle pokynů pana doktora na vlastní kůži všechny cviky vyzkoušeli. Teď už je jen na každém z nás jak dalece budeme provádět oční gymnastiku a tím naše oči relaxovat.

Aby byla zachována tradice, závěrečná část přednášky byla věnována prostoru pro zvídavé dotazy našich klientů.

 

            Tímto bych chtěla panu MUDr. Liboru Němcovi srdečně poděkovat za zajímavou přednášku a také především za jeho ochotu a čas, který věnoval klientům našeho regionálního střediska.


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS