7. 11.

Každoroční podzimní Den otevřených dveří v brněnském TyfloCentrum byl letos výjimečný. Po deseti letech své existence se představilo v nových prostorech, do kterých se v červnu letošního roku přestěhovalo. „Byl to nezbytný krok k zajištění naší další činnosti“, řekla ředitelka společnosti Hana Bubeníčková, „dům na Chaloupkově č. 7 je v natolik špatném stavu, že již nebylo možné v něm déle setrvávat. Řešení technických závad a nefunkčností se staly každodenním problémem. Nové prostory jsme v Brně hledali velmi dlouho. Nejprve kvůli plánovanému projektu na stavbu nového domu, který jsme se několikrát pokusili přihlásit do výzev v rámci Evropských projektů, následně kvůli havarijnímu stavu domu, kde již nebylo možné dále provozovat služby pro nevidomé. O volných prostorech v blízkosti jsme se dozvěděli šťastnou náhodou. “

Nově zrekonstruovaný dům na Chaloupkově ulici č.3 skýtá reprezentativní a moderní útočiště brněnskému TyfloCentru i jeho klientům. Výhodou pro všechny je zajištění nového sídla na téže ulici – klienti se nemusí učit novou trasu, aby nás našli. Oproti původnímu působišti TyfloCentra je naše nové sídlo téměř bezbariérové, což by bez mimořádného daru Ing. Maixnera nebylo možné zajistit.

V úterý 1. 11. 2011 od 13 hodin přicházeli návštěvníci Dne otevřených dveří, aby využili první příležitosti prohlédnout si nové působiště brněnského TyfloCentra. Otevřeno bylo do 19 hodin. Novými prostory během odpoledne prošlo přes šedesát lidí.

Návštěvníci z řad studentů a pedagogů, i naši příznivci, sympatizanti a podporovatelé, měli možnost seznámit se nejen s novými prostory, v nichž od září poskytujeme registrované sociální služby – pro zájemce byla opět připravena stanoviště, na nichž si mohli vyzkoušet poslepu některé činnosti a proniknout tak do světa lidí s těžkým zrakovým postižením. Podívejte se do fotogalerie pod tímto článkem.

Co dál s původním domem, který před 80 ti lety odkázal do péče o nevidomé brněnský básník Josef Chaloupka? Říká se, že domy mají paměť. Pevně věříme, že na právě skončenou etapu historie domu na Chaloupkově č. 7 brzy navážeme! Za tím účelem máme zřízenu sbírku a usilovně hledáme další zdroje. Doufáme, že se nám podaří sehnat dostatek financí, abychom zůstali věrni myšlence J. Chaloupky a dokázali nový Dům služeb pro nevidomé Josefa Chaloupky vybudovat.

Fotogalerie

Den otevřených dveří, 1. 11. 2011

Beseda o zbraních, 25. 10. 2011


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS