3. 01.

V úterý 22. listopadu 2011 se v rámci projektu Slepotou život nekončí uskutečnila návštěva sociálně rehabilitačního oddělení Hipoterapie v Zámku Břežany u Znojma. Klienti s mentálním a kombinovaným zdravotním postižením zde pomáhají s každodenní péčí o koně a další zvířata, a nachází tak přirozenou možnost pracovního uplatnění a terapie.

Když jsme v počtu 8 zájemců prošli branami Zámku Břežany, tak jsme netušili kolik zvířat nás vlastně čeká. Hned po seznámení s vedoucí hiporehabilitačního oddělení se k naší skupině seběhli psi, kočky a srneček, pak jsme postupně objevovali ovce, kozy a drobnou drůbež. Nakonec jsme mohli zamířit do stájí k samotným koním. Při otázkách a společné diskusi jsme se dostali k požadavkům na koně. V současné době je zde využíváno pět koní různých plemen a charakterů. A protože pro tuto léčebnou metodu by měl koně vybírat člověk, který s ním bude pracovat, starají se o výcvik koně místní pracovníci. Dozvěděli jsme se, že záleží hlavně na charakteru – kůň by měl být společenský a milovat lidi.

Mimo hiporehabilitaci se tu ujalo sestavení skupiny animoterapie pro klienty, kteří se z nejrůznějších důvodů nemohou nebo nechtějí účastnit terapie s koňmi. K léčebné a pracovní terapii zde tak využívají všechny zvířata, které chovají v místním hospodářství – kočky, psi, králíky, morčata a další.

Na kontakt s koněm a hlavně na všestrannou péči o něj je zde kladen velký důraz, protože je to silný prostředek motivace, aktivizace i vzdělávání a dalšího osobnostního růstu klientů. Cílem činnosti celé rehabilitační sekce v Břežanech je rozvoj sebedůvěry, komunikace, výchova k odpovědnosti, ale i důležitá možnost relaxace.

Fotogalerie

Návštěva ÚSP Břežany - Hipoterapie, 22. 11. 2011


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS