15. 02.

Zelný trh je místem, které od 13. století sloužilo obchodníkům s potravinami a svůj specifický ráz si uchovává dodnes. Prohlídková trasa vede vzhůru k Malému Špalíčku.

V mrazivých dnech, kdy příroda příliš nepřeje vycházkám, jsme se vydali do labyrintu pod Zelným trhem. Čekala nás komentovaná prohlídka spletitých chodem a sklepů. Prohlídku jsme si objednali na 14.2.2012.

Byla nás skupina o dvaceti lidech a společně jsme zdolali 212 schodů, často jsme ohýbali hlavu v nízkých chodbách, trasu jsme šli téměř dvě hodiny, pohybovali se v hloubce 6-8 metrů pod zemí.

Prohlídka začala v části, kde se uchovávalo víno a pivo, mohli jsme si osahat původní koštýř, který se dříve vyráběl z dýně. Plynule jsme přešli do části pro ukládání potravin. Tady nás čekal interaktivní čichací test, kdy jsme zkoušeli rozpoznat nasušené bylinky.

Velice zajímavé a interaktivní byly expozice svítidel a dílna alchymisty. Někteří z nás si zkusili vykřesat pár jisker starým dobrým způsobem, zkrátit knot tzv. kratiknotem a zajímavé bylo prohlédnout si různé druhy svítidel.

V dílně alchymisty se nám dostaly do rukou kleště, naběračka na odlévání olova, kovářské kladivo a mohli jsme náhlédnout do alchymistiké knihy. Expozice archeologických  nálezů byla pro nás rovněž zajímá díky skvělému popisu naší průvodkyně. Dobrou půlhodinku jsme strávili v trestnici, protože jsme si mohli vyzkoušet většinu mučících nástrojů – španělskou botu, železné masky, pranýř, důtky a mnohé další. Závěr prohlídky se pak nesl ve veselejším duchu, kdy jsme míjeli studnu splněných přání a poseděli jsme ve Středověkém šenku.

Prohlídkou jsme byli nadšeni a doufáme, že se nám podaří v brzké době dostat i do Mincmistrovského sklepa.

Fotogalerie

Komentovaná prohlídka labyrintu pod Zelným trhem, 14. 2. 2012


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS