2. 04.

Patnáct studentek v doprovodu třídní učitelky PhDr. Radmily Sumové z VOŠ Merhautova dorazilo do brněnského TyfloCentra ještě před půl devátou, takže jsme mohly začít opravdu načas.

První část exkurze je informativní, studentky byly seznámeny se strukturou poskytování péče lidem s těžkým zrakovým postižením v naší republice. Neopomněly jsme zmínit našeho zakladatele – SONS a rovněž jsme využily tuto příležitost k vysvětlení rozdílu mezi TyfloCentry a Tyfloservisy. Kolegyně Anička Horká pak stručně vysvětlila základní oční vady a dělení postižení. První část exkurze byla již tradičně zakončena ukázkami kompenzačních pomůcek, které si mohly studentky zblízka prohlédnout a vyzkoušet.

Druhá část exkurze je nazvaná zážitková. Skrze vlastní zkušenost si studentky vyzkoušely připravit svačinu bez zrakové kontroly. Tato praktická část exkurze se odehrává ve cvičné kuchyňce, kde běžně probíhá kurz vaření pro klienty. Rovněž chůze s bílou holí poslepu patřila mezi silné zážitky, ven se osmělily jen některé účastnice exkurze. Člověče nezlob se, kořenkový kvíz a Braillovo písmo – to vše bez kontroly zrakem – vtáhlo studentky hlouběji do problematiky života těžce zrakově postižených lidí. Názorné ukázky práce na počítači se speciálními softwary, v podání Petra Kusáka a Martina Baláže, završily pro mnohé nečekaně přínosné dopoledne.

Zdá se, že se s účastnicemi exkurze setkají i někteří naši klienti – byla nám nabídnuta spolupráce a pokud se vše podaří dohodnout, dentální hygienistky budou mít možnost získané vědomosti o přístupu ke zrakově handicapovaným lidem použít rovnou v praxi, na zubařském křesle.

Fotogalerie

Fotky z exkurze 23. 3. 2012


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS