17. 04.

10.dubna se v rámci projektu Slepotou život nekončí uskutečnilo setkání s panem Antonem  Mészárosem, který uvedl besedu zvanou I život ve tmě je bohatý aneb Pod rouškou tmy. Pan Mészáros vtáhl své posluchače průřezem hudebních ukázek do tajů svého světa hudby, se kterou žije 31 let.´

Jeho hudební začátky byly všelijaké. Od 6ti do svých 17 let pobýval v deprimujícím prostředí ústavu pro nevidomé v Levoči, které popisuje ve své knížce Vzpomínky ve tmě, vydané v roce 2002.

Po základní škole absolventskými koncerty ukončil Konzervatoř pro zrakově postiženou mládež v Praze obor klavír a varhany. Zde získal hráčské zkušenosti a  konečně také lepší pocity  ze studií než měl ve škole v Levoči. Svůj absolventský koncert si připomněl ukázkou C. Franka – 3.chorály , kdy jsme se i my mohli na chvíli zaposlouchat do malebných tónů varhan.

Jednoho květnového dne se v Praze seznámil se svojí ženou, nyní matkou jejich synů – Jana, Daniela a Jakuba. Tím se mu změnil jeho dosavadní mládenecký život, kdy nevěděl ještě nic o tom, co mu jeho život  přinese za překvapení. Konstatuje však, že nikdy neměl problém s hledáním práce, jak přísloví praví „byl v pravý čas na pravém místě“.

Po přestěhování celé rodiny do Brna v roce 1983 byl zaměstnán do roku 1989 jako korepetitor a učitel hry na klavír na Taneční konzervatoři, kde je tzv.“hudební společník“ tanečního pedagoga, kdy musí reagovat na jeho stručný popis hudebního žánru. Od roku 1992 působí na Konzervatoři v Brně jako korepetitor dramatického oboru a učitel hry klavírní improvizace. Vyslechli jsme v další hudební ukázce s názvem „Léto“ čtyřruční improvizaci studenta a učitele,  která nám v kostce ukázala mistrovské umění  improvizace, které není dáno každému.

Své povídání p. Mészáros obohatil hrou svých klavírních skladeb a tuto zajímavou besedu  zakončil improvizací na námět jedné klientky – Delfín, plovoucí podmořskou hladinou…

Beseda se konala v rámci projektu „Slepotou život nekončí“, který je financován z evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.¨

Fotogalerie

	
I život ve tmě je bohatý - A. Mészáros, 10. 4. 2012


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS