18. 04.

Znojemské detašované pracoviště TyfloCentra Brno, o.p.s. připravilo ve dnech  od 12. do 15. března 2012 Týden otevřených dveří pro zájemce z řad široké veřejnosti, ale hlavně pro studenty základních a středních škol. Každoročně nabízíme možnost nahlédnout do světa zrakově postižených při Dnech otevřených dveří. Letos jsme tuto propagační akci přesunuli na jarní měsíce z důvodu stěhování střediska do nových prostor na podzim roku2011. A protože se nám zájemci této akce ozývali s žádostmi návštěvy v našem středisku v hojném počtu, rozhodli jsme se otevřít dveře TyfloCentra ve Znojmě na více dní.

Program, který jsme pro studenty nachystali, nabízel besedy, ale i praktické vyzkoušení činností běžného života, a to jak jinak – bez zrakové kontroly. Každý den kromě středy, která zůstala vyhrazená na odborné sociální poradenství pro klienty, jsme začínali besedou. Ve vyhrazeném čase jsme se snažili studentům přiblížit život lidí s těžkým zrakovým postižením. Při besedách jsme měli připravené pomůcky pro zrakově postižené, které si všichni přítomní mohli vyzkoušet. Tak měli studenti možnost shlédnout pomůcky do domácnosti i do terénu, speciální PC pro nevidomé, bílé hole různých druhů, brýle simulující různé druhy zrakových vad, mluvící hodiny či kuchyňskou váhu.

V průběhu besedy jsme studentům předložili různá tvrzení, která obnášela předsudky, jež v naší společnosti ve vztahu k lidem s těžkým zrakovým postižením bohužel stále ještě přetrvávají. Následovala diskuse na téma Jak můžeme pomoci nevidomému na ulici. V praktické části čekalo na studenty několik činností, které si mohli vyzkoušet. Byla to chůze s bílou holí s klapkami na očích, nalévání vody do hrnečky se zavázanýma očima, mazání chleba nebo třeba poznávání koření čichem.

Během celého týdne se tu vystřídalo na 400 žáků a studentů se svými učiteli. Na další setkání v našem regionálním středisku se těší pracovnice detašovaného pracoviště Znojmo Eva Indrová a Klára Vítková.

Fotogalerie

Týden otevřených dveří aneb Jsme stejní, 12. 3. 2012


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS