15. 06.

Pro všechny zájemce z řad klientů TyfloCentra, kteří se rádi vydají za turistikou do přírody a k tomu se ještě něco nového dozvědí, jsou ve znojemském TyfloCentru připravovány turistické akce a výlety i s průvodci. Již pravidelně se těmto aktivitám věnujeme od začínajícího jara a pokračujeme v nich až do konce podzimu. Turistické trasy středně náročné střídáme s trasami nenáročnými na terén a fyzickou trénovanost účastníků. Chystáme také doprovodný výklad o místní přírodě či o historických a turistických zajímavostech.

První květnový týden jsme se tentokrát vydali v počtu celkem 6 lidí na asi sedmikilometrovou trasu z Hradiště u Znojma do Citonic přes louku Šafářka. Autobusem jsme vyrazili ze Znojma na Hradiště. Tady jsme se nejdříve zastavili u informační tabule, která zpracovává archeologické výzkumy na Hradišti. Dočetli jsme se, že z doby velkomoravského hradiště se zde našlo nespočet keramiky, kostěných a kovových nástrojů, ale i celá řada nádherných šperků – třeba bronzové náušnice. Potom jsme zamířili kolem Cholerové kaple ke geologicky zajímavému místu, kterému se říká U oveček nebo U zkamenělého stáda.

Pak jsme se vydali dlouhou alejí k lesu nad údolím Gránického potoka a zastavili jsme se u studánky, které místní neřeknou jinak než U víly samaritánky. Pokračovali jsme k místní hájence a cestou jsme míjeli přírodní památku Červený rybníček, kde je k vidění velké množství vážek nebo žábronožek. Naše trasa dále vedla k místní hájence, od které jsme se nechali vést lesní cestou až k louce Šafářka. Tato přírodní památka je chráněná pro přirozenou teplomilnou vegetaci, která se zde hojně vyskytuje. Mohli jsme zde obdivovat některé chráněné druhy rostlin, jako třeba vstavače a koniklece. Vyskytuje se zde vzácná růže galská. V závěru našeho putování jsme se v lese u Citonic zaměřili na konvalinky a sasanky. Příjemně unavení jsme došli až do Citonic, odkud jsme vyjeli autobusem zpátky směrem Znojmo.

Pro zájemce o pověsti: U oveček je název místa, kde je několik roztroušených křemencových balvanů, připomínajících pasoucí se ovečky. K těmto bílým balvanům se váže pověst: Lakomý sedlák zde pásl svých deset ovcí a odmítl dát chudé stařence kousek suchého chleba. Za tuto lakotu ho dobrá víla Samaritánka potrestala tak, že on a jeho ovečky se proměnily v bílé kameny a lípu. Na pahorku vedle lip stojí dřevěný vysoký kříž a okolo něho ze země vyčnívá řada bílých křemenných kamenů. O studánce U víly Samaritánky se vypráví, že v blízkosti Hradiště se nacházela kouzelná studánka s léčivou vodou. V blízké strži přebývala dobrodějná víla samaritánka. Znala léčivou moc vody a poskytovala pomoc všem, kteří sem přicházeli se svými neduhy. Jednoho dne přišel s nemocnými i člověk, který chtěl léčivé vody využít na výrobu a prodej léčivých nápojů. Ochutnal vody a zakrátko měl v kapse úřední potvrzení, že je majitelem studánky. Ale co se stalo? Voda pozbyla své léčivé moci. Podzemní duchové se pohněvali nad zneužitím svého daru člověku. Až když se studánka vrátí do dobrých rukou, vrátila se vodě původní kouzelná moc.

Fotogalerie

Turistika z Hradiště do Citonic, 3. 5. 2012


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS