12. 09.

Sociálně aktivizační aktivity zahájilo v září břeclavské pracoviště besedou s pracovnicí Městské knihovny Jindřiškou Klaudovou, která přišla klientům se zrakovým postižením povykládat o možnostech čtení, i když nevidí. Většina ze stávajících návštěvníků jsou senioři, kteří byli celý život samostatní a mnozí rádi četli. Nyní již na písmena nevidí, nepomáhá léčba ani speciální pomůcky, ze situace jsou nešťastní a proto je pro ně nabídka a především ochota zvukové knihovny jako dar z nebe.

Knihovnice přišla dobře vybavená a beseda se nesla spíše v duchu diskuze, kdy klienti kladli spoustu otázek a Jindřiška Klaudová na ně odpovídala. Tím sdělila jak obecné informace, za jakých podmínek je možné z fondu zvukových knih půjčovat, a také s klienty probrala všechny formáty a možnosti přehrávání. Pro zúčastněné bylo důležité především to, že mohli prodiskutovat své individuální požadavky a potíže.

Například jedna z klientek již „přečetla“ v minulosti všech 450 knih na kazetách a přestala vloni do knihovny docházet po potížích, které jí dělá obsluha CD přehrávače. Nevyhovuje jí tento formát. Knihovna má však dalších téměř dvě stě nových knih na kazetách a problém je vyřešen. Další klientku nadchla možnost chodit poslouchat knihy přímo do knihovny a plánované zakoupení MP3 přehrávačů, které by pracovníci zapůjčovali čtenářům v budoucnu domů rovnou s nahranými knihami. Právě jednají s výrobci, aby tyto přístroje měly jen jedno nebo dvě tlačítka, a byly tak snadno ovladatelné i pro seniory.

Tři z klientů rovnou na místě vyplnili přihlášky do knihovny a děkovali pracovnici TyfloCentra za zprostředkování této přínosné besedy. Rozcházeli jsme se všichni spokojení a usměvaví a s těšením na dalších aktivit, které pro TyfloCentrum Městská knihovna Břeclav připraví. V říjnu to budou České operety a v listopadu soutěžní odpoledne alá oblíbený Videostop.


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS