8. 11.

V tomto roce zahájilo znojemské TyfloCentrum spolupráci s SOU a SOŠ Přímětická Znojmo. Společně s paní Ing. Andreou Jančíkovou, specialistkou na přípravu kávy, která na této škole působí, připravujeme besedy pro příznivce kávy.

Tentokrát jsme se sešli v počtu 9 účastníků, abychom se zaposlouchali do vyprávění o kávě připravované v džezvě. Džezva je většinou kovová konvička s dlouhým rovným držadlem. Na horním okraji má rozšířený límec, kam může káva vyběhnout aniž by přetekla, a dále hubičku, která usnadňuje nalévání. Na začátku nás čekala čerstvě namletá káva v kelímcích, ve kterých jsme podle hmatu poznávali hrubost připravené kávy. Pro naše klienty s těžkým postižením zraku je to neocenitelná pomůcka, jak přiblížit samotnou podstatu přípravy kávy.

A vůně kávy nás neopustila ani později, protože studenti oboru hotelnictví nám postupně připravili asi na šest druhů kávy připravované v džezvě. A tak jsme se postupně seznámili s přípravou kávy na způsob turecký, makedonský, bosenský a další. Veškeré činnosti nám studenti komentovali, takže ti účastníci, kteří nemohli na přípravu vidět, byli o všem informováni. Po uvaření kávy nás samozřejmě čekala ochutnávka připravené kávy. Při ztrátě zrakových vjemů je velice vhodné využít při poznávání svého okolí jiné smysly – bývá to sluch, ale pak i čich a chuť. A tuto možnost – přiblížit okolní skutečnost čichem a chutí, na těchto kávových besedách hojně využíváme.

Paní Jančíkovou jsme zahrnuli spoustou dotazů a ona měla tolik trpělivosti, že stihla na všechny odpovědět. Děkujeme a těšíme se na další setkání nejen u kávy!


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS