9. 11.

V úterý 30. října jsme využili posledních pěkných podzimních dní, abychom vyrazili na výlet mimo Znojmo. Pro naše klienty jsme totiž naplánovali exkurzi do ruční papírny Stará Škola v Želeticích. Tato papírna funguje v Želeticích od roku 1998 a vyrábí zde papír tradičním způsobem. Součástí papíru jsou kvítky, lístky, stébla a tak se stává každý druh papíru v něčem výjimečný.

V počtu 11 zájemců jsme vyrazili autobusem do Želetic. Pan Karel David, majitel rodinné papírenské firmy, nám nejdříve vysvětlil podstatu výroby papíru metodou, jež je stará dva tisíce let. Jde o ruční čerpání papíroviny dřevěnou formou opatřenou sítem. Ale nezůstalo jen u slov, pan David měl připravené suroviny na výrobu papíru i k hmatové prohlídce. A tak se nám do rukou dostal třeba bavlník nebo bambus.

Potom jsme se přesunuli do samotné výrobny papíru, kde nám náš průvodce komentoval tradiční manufakturní postup výroby papíru. Ten jsme si mohli později sami vyzkoušet. A tak někteří z nás vyráběli papír, někteří si zkoušeli složit obálku a jiní si povídali s majiteli papírny, která vyrábí cca 30 různých druhů ručního papíru. Nakonec nás čekala prohlídka místní prodejny, kde jsme prohlíželi obálky, notesy, přání, složky, krabičky a kabelky, fotoalba nebo třeba různé grafiky – vše z ručního papíru. Za komentovanou prohlídku a možnost vše co jsme nemohli prohlédnout očima, poznat hmatem chceme poděkovat majitelům papírny.

Po exkurzi ruční papírny jsme zamířili do místního zámeckého parku, ve kterém jsou nově umístěné dřevěné zvířecí sochy. Na další turistické a poznávací výlety se můžete těšit na začátku jara.


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS