29. 01.

Za okny velké klubovny brněnského TyfloCentra sněží. Je pátek 25. ledna a začíná lekce muzikoterapie pod vedením psychologa Zbyňka Galvase, tentokrát na téma Hudba sněhových vloček.

Kolegyně Maruška Švejdová, která setkávání s hudbou koordinuje, slovně popisuje, kdo se dnes setkání účastní. Všichni si nachází pohodlnou polohu k poslechu a lektor muzikoterapie povzbuzuje k uvolnění: „Pokud usnete, nevadí – tělo si vezme, co potřebuje.“

Muzikoterapie je podpůrná psychoterapeutická metoda. Otevírá skutečnosti a může pomoct nabourat stereotypní vnímání a přispět tak k tomu, aby se lidé dokázali na věci podívat jinak. Vychází ze skutečnosti, že s každým člověkem poslech hudby něco udělá – někoho zklidní a zrelaxuje, jiného napruží a třeba přispěje k uvolnění zasuté agrese.

„Hudba působí na podvědomí. Tam sídlí naše emoce. Hudba se přímo dotýká našich citů,“ vysvětluje lektor dnešního dopoledního setkání Z. Galvas a dodává: „a my jsme tady nyní každý sám za sebe a pro sebe.“

Z ticha se vyloupnou první tóny Mozartovy Malé noční hudby. Někdo má zavřené oči, někdo leží, jiní mají vsedě podloženy nohy. Netrpělivost tu nemá svoje místo. Hudbu neuspěcháte. Následuje Vivaldiho Čtvero ročních období – Podzim a Zima – hudba zní zšeřelou klubovnou. Za okny se proměnlivě snáší sněhové vločky. Napadá mě, že je vlastně zázrak, když ani jedna vločka nemá stejný tvar jako druhá..že je to jako s námi lidmi – taky jsme každý originál…zklidnění a zvolnění tempa je důležitou součástí našeho života, abychom mohli důkladně prožít, co prožíváme. Zima má svoji dynamiku. Cítím se mimořádně dobře – je to moje první setkání s muzikoterapií a jsem velmi příjemně překvapená. Všechny pouštěné skladby dobře znám, ale dneska v nich slyším nové věci, nové motivy…moje myšlenky se zklidnily a konečně nikam nespěchám.

Venku z ničeho nic dosněžilo. „Vracíme se zpět do téhle místnosti, uvědomujeme si všechny lidi a předměty,“ promluví po skončení hudby lektor Zbyněk Galvas. Dochází mi, že ostatní dokázali tyhle chvíle zklidnění využít asi ještě lépe, než já, jejich vědomí se možná potulovalo daleko, když se nyní mohou vracet.. Nejspíš to bude chtít trénink. Příští lekce muzikoterapie se uskuteční 1. 3. 2013.

Fotogalerie

Muzikoterapie, 25. 1. 2013 - fotogalerie na Flickru


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS