28. 02.

Masopust – na Moravě fašank, byla doba od Tří Králů do Popeleční středy. Nejznámější a zároveň nejveselejší jsou poslední dny masopustu, spojené s radovánkami a hodováním. Masopustní tradice, spojená s průvody maskovaných lidí byla jakýmsi klínem mezi Vánocemi a Velikonocemi.

Přirozený běh někdejšího hospodářského roku vymezil masopustu úkol sympatický všem jedlíkům: Řádně se nasytit a užít si dostatku před obdobím, které do spíží nepřinese zásoby jídla z nové úrody ani z chovu a které potrvá více než měsíc až do jarního probouzení přírody, do Velikonoc.

Masopustní posezení ve Znojemském TyfloCentru jsme letos pojali v duchu tradiční české kuchyně. Spolu s klienty jsme se pustili do příprav božích milostí a škvarkové pomazánky. Začali jsme přípravou těsta na boží milosti, každý dostal svůj úkol –  někdo připravoval suroviny a míchal těsto, někdo vyvaloval těsto na tenký plát a vykrajoval různé tvary. Pak už přišlo na řadu smažení a obalování božích milostí v cukru, klienti sami zhodnotili výsledek své práce jako výborný a pustili se do jídla.

Jelikož je pro masopust typická konzumace zabíjačkových specialit, jako druhý chod jsme si připravili škvarkovou pomazánku. Zapojili se opět všichni, po sladkých božích milostech, měli na slanou pomazánku chuť. Následovalo míchání škvarků, strouhání vajíček a okurků, loupání a krájení cibule a finální dochucování pomazánky. O chutnosti výsledné pomazánky svědčí i to, že k ní klienti snědli celý chleba.

V průběhu celého odpoledne bylo pro klienty připravené povídání o tradicích a zvycích masopustu v Čechách i ve světě.  Mnozí zavzpomínali i na své dětství a na to jak masopust probíhal u nich ve vsi. Těšíme se na další setkání s klienty u dobrého jídla, které proběhne 26.3. tentokrát na téma Velikonoce na talíři.

Fotogalerie

Masopust v české kuchyni, 5. 2. 2013 - fotogalerie na Flickr.com


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS