2. 05.

Besedy, ať už cestovatelské, hudební nebo věnované známým osobnostem, patří na břeclavském pracovišti TyfloCentra Brno mezi nejoblíbenější části programu. Že se nejedná jen o způsob trávení volného času, ale mají hlubší přínos, potvrzují reakce účastnících se klientů. Jsou to zejména později osleplí lidé ve věku kolem osmdesáti let, kteří celý život navštěvovali divadla a výstavy, cestovali i četli a nyní vinou stárnutí všechny tyto aktivity nemohou dělat způsobem, jako dříve. TyfloCentrum s ním spolupracující organizace však znají cestu. Všechno jde – jen je potřeba mít otevřenou mysl a zkoušet poznávat svět jinak než očima – sluchem, hmatem, čichem…

Na každé besedě se klienti dozvídají nové věci, o kterých třeba ještě nikdy neslyšeli. Mnohdy se setkávají i se zajímavými osobnostmi, např. poslancem parlamentu nebo hluchoslepým průvodcem z jeskyně. Velmi oblíbené jsou besedy o cestování. „Líbilo se mi, jak tady byl pan inženýr a vykládal o Chorvatsku, ukazoval kameny,“ pochvalovala si Božena Ferbarová. V uplynulých letech jsme se s různými cestovateli podívali také do Maďarska (a poslechli si nahrávky maďarštiny), Barcelony (s diskuzí o významu členství ČR v Evropské unii), Indie (čichali vonné tyčinky a prohlíželi cizokrajné peníze) nebo naposledy do Turecka (zaujalo zejména líčení historie a kulturních památek).

Městské muzeum a galerie Břeclav umožňuje zrakově postiženým zdarma vstup do svých prostorů a expozic, kde jsou pracovníci připraveni podat komentář a nechat vybrané exponáty „osahat“. Své klienty vždy doprovází sociální pracovnice z TyfloCentra, která připravila jako úvod ke komentované výstavě velkoformátových fotografií z Nepálu také čtení o této zajímavé zemi, její historii, geografii i politickém vývoji.

Zvláštní kapitolou jsou zábavně-vzdělávací pořady Městské knihovny Břeclav, jejíž pracovnice jsou velmi ochotné a vycházejí vstříc našim požadavkům. V rámci besedy o Beatles jsme se například dozvěděli, že název skupiny vlastně nic neznamená a je hříčkou, složeninou slov beat a beetle (brouk). Také že pod různými jmény spolu tři ze čtyř slavných členů hráli již od roku 1957 a z počátku nosili kožené bundy, kouřili a popíjeli i během vystoupení a vůbec se jejich koncerty nepodobaly těm, jenž známé ze starých videí. Teprve nový manažer ušil členům obleky, zavedl společné klanění na konci písní a vyměnil dosavadního bubeníka za Ringa Starra. Ringo ovšem není hudebníkovo pravé jméno, nýbrž přezdívka, odvozená z Ringovy obliby prstenů (anglicky je prsten ring). „Sama jsem netušila, že za minulého režimu byly písničky Beatles jediné anglické, které u nás mohly být hrány. Nebo že má píseň Help historicky nejvíc coververzí – prý 2200, a přitom ji české publikum v šedesátých letech odsoudilo jako nejhorší píseň skupiny,“ usmívala se Jiřina Falková, sociální pracovnice, která program pro své klienty každý měsíc připravuje a snaží se vybírat, aby byl co nejpoutavější.

Na léto a druhou polovinu roku 2013 připravujeme komentovanou prohlídku výstavy velkoformátových fotografií hor s názvem Evropští velikáni, besedu o Osvětimi, hudební kavárnu s povídáním o divadle Semafor, cestovatelskou besedu Skotsko, virtuální exkurzi do českých věznic nebo vykládání o umění v ulicích Břeclavi s doktorem Karlem Křivánkem z muzea. Už nyní se můžeme všichni těšit na nové poznatky! Informace k akcím najdete v pravidelných měsíčních programech. Srdečně zve Jiřka Falková


Autor:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS