23. 04.

Po pozvolném příchodu jara začaly konečně pravé slunné dny, které lákají k tomu, abychom vyrazili ven z našich domovů. Lidé se zrakovým postižením však mohou mít obavy ze samostatného pohybu po venkovních prostranstvích, proto jsme se rozhodli uspořádat ve vyškovském TyfloCentru besedu o pohybu a orientaci osob se zrakovým postižením s heslovitým názvem „Bez zraku s jistotou“.

K vedení besedy byl přizván kolega z brněnského TyfloCentra a velký odborník na odstraňování bariér, Josef Konečný. Ten nepodcenil přípravu na akci, a proto několik dní před besedou dohodl s pracovnicí TyfloCentra ve Vyškově setkání, kde v terénu společně zkontrolovali opatření pro odstraňování bariér, která se nacházejí na nejfrekventovanějších místech ve Vyškově.

Vybaveni těmito zkušenostmi a praktickými znalostmi jsme se v pondělí 15. dubna 2013 sešli s klienty v čítárně Základní školy Letní pole. Po usazení účastníků začal pan Konečný své vyprávění. Dozvěděli jsme se informace o hmatných a akustických orientačních prvcích, jak je důležité používat bílou hůl, jaké přirozené a umělé prvky je možné při pohybu využívat a jak cestovat IDS. Také jsme si vlastním hmatem prohlédli ukázky reliéfní dlažby, vodicí lišty a plány křižovatek a přechodů. Charakter besedy byl diskusní, proto se témata odvíjela také od připomínek a otázek klientů. Ty přednášená problematika pohybu a orientace velmi zajímala a podle toho se také zapojovali do diskuze. Všichni klienti se shodli, že nepříjemným problémem jsou nájezdy pro auta k domům, které vedou přes chodník – jedná se o náhlou změnu terénu a povahy komunikace (chodník se stává vozovkou). Dalším problematickým místem jsou pošty, podobně jako při cestování, i zde je velmi důležitý přístup jednotlivých pracovníků k osobám se zrakovým postižením.

Takto bychom mohli pokračovat dlouho, beseda totiž přinesla mnoho zajímavých informací. Klienti měli možnost popovídat si o svých zkušenostech a podělit se o své zážitky z procházek a cest. Jak se ukázalo, slabozrací a nevidomí lidé si umí ze svého zrakového postižení dělat legraci, takže ani veselé příhody a smích všech účastníků nebyl výjimkou.

Bezproblémový pohyb mimo Vaše domovy a mnoho smíchem kořeněných dní Vám přeje pracovnice TyfloCentra ve Vyškově.

Fotogalerie

Bez zraku s jistotou, 15. 4. 2013


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS