24. 10.

Na říjen nezvykle teplé a slunečné počasí vylákalo v pondělí 21. 10. 2013 klienty a pracovnice vyškovského TyfloCentra na procházku. Odehrávala se netradičně na vyškovském hřbitově, jehož správce pan Jiří Lelek byl tak ochotný, že si udělal čas a připravil pro nás prohlídku s odborným výkladem.

Úderem 14. hodiny nás pan Lelek přivítal a pustil se do výkladu. Seznámil nás s nejstarší historií hřbitova, takže jsme se dozvěděli například to, že v místě dnešního hřbitova byl původně kapucínský klášter a hřbitov vznikl v roce 1789. Poté jsme se odebrali k „minivýstavě“ předmětů nalezených při kopání hrobů. K vidění a ohmatání byly lahvičky, které se naplněné svěcenou vodou vkládaly do rakví, zbytky granátu, jenž dopadl na území hřbitova, a další zajímavé předměty. Následně jsme zahájili procházku hřbitovem. Správce hřbitova nás nevedl od jednoho hrobu ke druhému, ale vybral ty, které patří významným vyškovským osobnostem nebo lidem, jejichž osudy stojí za připomenutí. Zastavili jsme se tedy kupříkladu u hrobů starosty, prvního vyškovského válečného letce, poslední šlechtické rodiny či ministra, jenž byl donucen podepsat Mnichovskou dohodu. Jedna ze zastávek proběhla u kolumbária a vsypové loučky, kde nám pan Lelek mimo jiné vysvětlil, jaký je rozdíl mezi vsypovou a rozptylovou loučkou. Neméně poutavá byla návštěva podzemních prostor. Nachází se hluboko pod hřbitovem (až osm metrů) a původně toto podzemí sloužilo jako sklepy místního kláštera. Teplota ve sklepech se pohybuje celoročně mezi 8 a 10 °C. Ve válečných letech byly sklepy využívány jako protiletecký kryt a v současné době jsou jednou až dvakrát ročně otevřeny veřejnosti, trvalé zpřístupnění se však neplánuje.

Z prohlídky jsme odcházeli nadmíru spokojení. Krásné počasí, průvodce – odborník na slovo vzatý, poutavé příběhy a neotřelé prostředí – díky tomu všemu jsme zažili další povedenou akci!

Fotogalerie

Fotogalerie na Flickru - Dušičky se blíží, 21. 10. 2013


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS