9. 12.

„Já nic vyrábět nemůžu, protože na to nevidím!“ Tento argument znají sociální pracovnice TyfloCentra, které poskytuje služby lidem se zrakovým postižením, velmi dobře. Ať se jedná o výrobu výzdoby klubovny, adventních věnců anebo motaných svíček z voňavých plátů včelího vosku. Na nich je, aby přesvědčily klienty, kteří celý život viděli, že ztrátou zraku jejich život nekončí. A že věci jdou, když se chce, jenom trochu jinak. Tím jinak myslí především hmat, sluch i čich. A nikdy na takovou práci není člověk sám.

Letošní advent nepatřil po třech letech výrobě klasických věnců, pustili jsme se do motání medově vonících svíček. Ze sedmi účastníků dílny se chtěli aktivně zapojit tři klienti, pro něž pracovnice připravila materiál – voskové pláty, knoty, lýko, podložky a nářadí. Do skupiny seniorů dokonce poprvé přišel mladý klient, který je zcela nevidomý, na výrobu se moc těšil a ukázal všem, že to jde i bez koukání!

Ti, kteří nechtěli sami vyrábět, alespoň nasávali vánoční atmosféru, popíjeli čaj a kávu, povídali si i pomáhali. Třeba odměřovat potřebnou délku knotů, přidržovat je před smotáním válečku anebo vymýšlet netradiční postupy. Hotové svíčky jsme dozdobili mašlemi z lýka a přívěsků z křížal, které vlastnoručně nasušil především k jídlu jeden z účastníků. Na závěr velmi příjemného tvoření nechybělo obdivování všech výrobků a padaly samé pochvaly. Rozcházeli jsme se po dvou hodinách krásně vánočně naladění a s úsměvy na tvářích.

Ve vánočním ladění budeme pokračovat ještě následující týden, kdy se vydáme na besedu o adventu, lidových zvycích a tradicích do Městské knihovny Břeclav (v úterý 10. prosince ve 14.00 hodin) a krásné svátky si popřejeme na posledním setkání v tomto roce – v úterý 17. prosince od 14.00 hodin. Sejdeme se v restauraci Pohoda na břehu Dyje na tradičním posezení. Je možno přinést vlastní cukroví na ochutnání. Srdečně zve Jiřina Falková.

Fotogalerie

Fotogalerie na Flickru - Výroba svíček ze včelího vosku, 3. 12. 2013


Autor:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS