30. 01.

Po dlouhé době zavítalo břeclavské TyfloCentrum na návštěvu do Městského muzea a galerie. V úterý 21. ledna si nenechalo pět klientů ujít výstavu hraček z let 1890 – 1980, díky které se mnozí vrátili do časů dávno minulých – do dětství.

Pracovníci muzea byli velmi vlídní, některé z vystavených exemplářů si mohli návštěvníci dokonce osahat, pokud nešlo o sbírky soukromých sběratelů. Texty předčítala pracovnice Jiřina Falková. Dozvěděli jsme se tak mnoho zajímavého o stoletém vývoji hraček, připomněli si, jak se hračky mění nejen s ohledem na dobu, ale i na materiály. Zastoupeny zde byly hračky všech druhů, barev, tvarů i velikostí. Od houpacích koní, plyšových hraček, přes loutky, divadélka, hry, chybět pochopitelně nemohly ani panenky, kočárky, vláčky nebo autíčka. Zkrátka, každý si z vystavených exponátů našel ten svůj, který ho přenesl o několik let nazpět. A tak se není co divit, že tváře zahalila nostalgie a v očích se zaleskly slzy. „Tyto panenky jsme malovali v Gumotexu! A miminům jsme montovali ruce a nohy, to si ani nedovedete představit, jaká to byla dřina!“ Usmívala se nad vitrínami s místními výrobky klientka Zdenka Osuská. Asi nejlépe vystihl pocity Jiří Otčenášek, když jsme při zápisu do knihy návštěv dumali, jak naši návštěvu co nejlépe shrnout: „V duchu jsme si hráli s vámi, hračky!“

Návštěvu muzea jsme zakončili diskuzí o podobě hraček tehdy a dnes. Všichni jsme odcházeli moc spokojení a už teď se těšíme na další návštěvu. Děkujeme!

Napsala Šárka Nádeníčková, foto Jiřina Falková

P1000053

P1000045

P1000054

P1000050

 

P1000028

P1000029

 


Autor:

Tags:


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS